tisdag 17 februari 2015

Pilates, en fantastisk träningsmetod

Uppmuntrande bilder av en man med sexpacket intakt
också fem år före sin död lånade från harrycloudfoot.com
På måndag-morgnarna brukar jag träna PilatesWellnez för en fantastiskt bra Pilatesinstruktör, Rita! Innan jag började med det hade jag inte tränat det på över 3 år, men jag hittade genast igen de där små musklerna, som man annars har så svårt för att nå. M a o hade jag en grym träningsvärk i just dem dagen efter, men vet ni det var en skön träningsvärk.
Pilates är så fantastiskt bra eftersom det bygger på kroppskännedom och även fungerat som sjukgymnastik för dansare. Det konstiga är att jag nog är den enda deltagaren under 60 som är med för även om det går långsamt och handlar om många liggande rörelser så är det väldigt effektivt när det handlar om att bli mjuk och oerhört jobbigt, eftersom man kommer åt muskler som annars är svåra att komma i kontakt med. För att citera Paolo Roberto: "Att säga att du är för stel för att hålla på med yoga [som Pilates inspirerades av till sin träning] är som att säga att jag är för smutsig för att ta ett bad!!"
Exempel på Pilates-positioner på
bild lånad från 
research.fuseink.com
Joseph H Pilates som grundade pilatesträning utvecklade sina träningsmetoder redan i början av 1900-talet och räknas idag som en pionjärer inom såväl fysisk som mental träning. Hans metoder har under de senaste 15 åren spridits och accepterats över hela världen och visar sig nu även vara överlägsna de flesta andra träningsformer.
Här lär  Joseph Pilates själv ut övningar i den
egenhändigt konstruerade Reformer-maskinen

Joseph Pilates föddes i Tyskland 1880 och hade redan som barn allvarliga problem med sin hälsa, eftersom han led av såväl astma som engelska sjukan och hade reumatiska problem. För att övervinna alla besvär dessa sjukdomar gett honom jobbade han å att bygga upp sin fysiska styrka. Han studerade olika träningsformer inom både västerländsk och österländsk kultur och han intresserade sig också för kroppens muskulatur och hur kroppen egentligen är uppbyggd.
Det gjorde att han med tiden blev inte bara en skicklig gymnast, utan även skidåkare, dykare, boxare och att han ägnade också tid åt yoga, Zen-buddhism och brottning. Utifrån alla dessa kunskaper utformade han pilatesträningen.
Pilates-övningar på matta på bild
lånad från 
/www.pinterest.com
Han flyttade till England 1912 för att arbeta där som boxare, cirkusartist och självförsvarstränare! Inte illa för någon som varit så sjuk i hela sitt liv, va? 1914 bröt det första världskriget ut och det gav ett abrupt slut karriären och han hamnade stället i fångläger pga av sitt tyska medborgarskap. Under tiden i fånglägret fortsatte han dock att arbeta fram olika fysiska övningar och dem tränade han sina medfångar med. Övningarna kombinerade  Pilates med mentalt fokus och andningskontroll, vilket ökade styrkan, rörligheten och den fysiska och psykiska balansen hos de som tränade. Pilates  kallade den här träningsformen för Contrology. När Pilates efter kriget återvände till Tyskland han samarbeta med professionella danslärare, som Rudolf von Laban, Hanya Holm, Martha Graham och George Balanchine. Därför införlivade de några av Pilates övningar i dansundervisningen och det kom också att användas som sjukgymnastik och rehabiliteringsträning för dansare.
Bild av tyske Joseph Pilates lånad från Världens historia
1926 fick Pilates en direkt order från den tyska armén att han skulle träna dem, men det motsatte han sig och flyttade istället till USA. I New York startade han med sin fru Clara (som han träffat på resan över) en träningsstudio tillsammans. Dit kom professionella dansare, idrottsmän, skådespelare och människor ur societeten, som hört ryktet om den och ville stärka sina kroppar.
Pilates skrev flera böcker om sin träningsmetod och filosofi  och undervisade i den ända till sin bortgång 1967.  Ett citat, "Vi är så gamla som våra ryggrader" säger mycket om hans tankar om träningen. Han utvecklade även Pilates-maskiner, som den på bilden ovan och the Reformer, men oftast har jag tränat Pilates med bara en matta eller den boll som även används inom yoga och core. Det senare tycker jag själv verkar ha hämtat mycket av filosofin just från Pilates.
Pilates-övningar med boll på bild
lånad från /www.google.se
Precis som inom inspirationskällan yoga är andningen viktig och förstärker kraften i övningarna. Pilates upptäckte också att om man använder kroppen och sinnet tillsammans som en helhet så kan man stärka hållningen genom de små balanserande musklerna som finns i bålen och att det kan rätta till muskulära obalanser, förbättra hållningen, skydda ländryggen och ge en på det hela taget spänstigare kropp. Han talade om vikten av fysisk aktivitet för vår allmänna hälsa, både för att stärka vårt immunförsvar och hålla oss starka och rörliga livet ut. Det gjorde han alltså redan för et århundrade sedan och först nu verkar det allmänna tänkandet ha insett det. Jag kommer att tänka på underbara Birgit Cullberg, som bodde vid Odenplan samtidigt som mig. Fast hon då var över 80 år var hon oerhört graciös och rörlig varje gång man stötte på henne. Titta på bilderna av Pilates ovan; tänk att vara så rörlig också på ålderns höst. Han själv är den bästa inspirationskällan för hans egen träningsmetod, så testa Pilates om di har möjlighet!

Inga kommentarer: