torsdag 12 februari 2015

Hjärnan och ny teknik

Att ha god simultankapacitet /simultanförmåga och därför kunna göra flera saker samtidigt är något som verkar eftersträvansvärt i dagens samhälle. Våra smarta mobiler gör oss ju ständigt uppkopplade och möjliga att nå för inte bara samtal och SMS, utan också för sådant som Twitter, Facebook, Instagram, mejl och en massa annat. Detta informationsflöde gör våra hjärnor mer upptagna än de troligen någonsin varit tidigare: Vi får laddningsproblem, för att citera nämnda mobil (bild nedan). Vi blir trötta, irriterade och det är inte alls bra för barn, som jag nämnt tidigare.
Två hjärnhalvor på bild ur Hjärnans Dolda Kreativitet
Multitasking är dock inte alls bra för våra hjärnor enligt neuroforskaren Daniel J Levitin vid McGill universitetet i kanadensiska Quebec. I februari ifjol skrev jag om teorin att våra två hjärnhalvor gör det svårt med multitasking, även om kvinnor påstås vara bättre på just det. Det här är något som också flera forskare menar faktiskt skadar våra hjärnor och ger oss både just sämre minne och koncentrationsförmåga, vilket Daniel J Levitin själv skriver the Guardian.
Aftonbladet skrev om just det här 27 januari:"Våra hjärnor tar emot information under hela vår vakna tid. Ibland väcks vi till och med i sömnen av att mobilen plingar till. Nu förklarar hjärnforskaren Daniel J Levitin vad som faktiskt händer med våra hjärnor – och hur minnet och koncentrations-förmågan försämras.
Levitin liknar våra mobiltelefoner med schweiziska arméknivar. Vi kan göra i princip allt på dem och ofta gör vi flera olika saker samtidigt. Men samtidigt som vi tror att multitasking gör oss mer effektiva och får oss att uträtta mer, så är verkligheten den motsatta.
– Våra hjärnor är inte skapta för multitasking. När människor tror att de multitaskar så hoppar de egentligen bara från en uppgift till en annan. Och varje gång det händer, så sker det på bekostnad av den kognitiva förmågan, säger Earl Miller, hjärnforskare på MIT (Massachusetts Institute of Technology), till the Guardian. [Genomgående mina kursiveringar och fet stil-markeringar.]

Inte bara jag och min smartphone har laddningsproblem...
Forskning visar att multitasking ökar produktionen av både adrenalin och stresshormonet kortisol. Ämnena överstimulerar [min kursivering] hjärnan och försämrar tänkadet [sic! tänkandet]. Det skapar också ett slags dopaminberoende som ständigt belönar hjärnan vid nya intryck. Det i sin tur får hjärnan att ständigt leta efter en extern stimulation. Och de negativa effekterna slutar inte där. Vår frontallob (främre delen av stohjärnans [sic! storhjärnans] hjärnbark) är skapad för reagera på nya händelser som sker mitt framför oss – vilket gör att vårt fokus snabbt kan 'kapas' och riktas mot något nytt. Det är den här delen av hjärnan som får bebisar, kattungar och hundvalpar att reagera så starkt vid snabba rörelser och glimrande objekt. På grund av frontallobens uppbyggnad blir vi ständigt distraherade. Det ständiga skiftandet mellan aktiviteter gör också att frontallobens och striatum bränner syresatt glukos, det bränsle som behövs för att koncentrera sig på en enda uppgift."

"Daniel J Levitan: ‘När man koncentrerar sig på en uppgift, t ex ett oläst
email i inboxen, 
kan det minska ditt effektiva IQ med 10 poäng."
Bild ur the Guardian
Därmed övergår jag till själva artikeln ur the Guardian, där Daniel J Levitin själv skriver:"Varför vår moderna värld är dålig får din hjärna. --- vi överfalls av fakta, obevisad pseudofakta, pladder och rykten,  och allt låtsas vara viktig information. Att försöka lista ut vad du måste veta och vad du kan ignorera är utmattande. Samtidigt sysselsätter vi oss med mer och mer. För trettio år sedan ordnade reseagenter, försäljare hjälpte oss hitta vad vi sökte i affären och professionella maskinskrivare och sekreterare hjälpte de upptagna med deras korrespondens. Nu måste vi alla utföra alla dessa yrken helt själva. Vi jobbar för 10 människor samtidigt som vi försöker hålla ordning på våra liv, våra barn, föräldrar, vänner, karriärer, våra hobbies och våra favoritprogram på TV.
Våra smartphones har blivit till schweiziska arméknivs–liknande redskap som innehåller lexikon, räknare, internet, e-mail, spel, möteskalender, diktafon, gitarrstämmare, vädertjänst, GPS, textare, Twitter-läsare och -skrivare, Facebook uppdaterare och ficklampa. De har mer kraft och gör mer än de mest avancerade på IBMs huvudkvarter gjorde för 30 år sedan. Och vi använder alla hela tiden. Det är en del av 2000-talets mani för att stoppa in allt vi gör vid varje ledigt tillfälle.
---Fast vi inbillar oss att vi gör flera saker samtidigt, förklarar. Earl Miller, som alltså också är en av värdens främsta experter på just delad uppmärksamhet, att våra hjärnor alltså “inte är kopplade för att göra flera saker samtidigt… När vi tror att vi multitaskar så håller vi inte alls flera bollar i luften som en duktig jonglör, utan vi är istället som en dålig amatör, som hektiskt försöker och därför ignorerar allt som sker mitt framför oss, eftersom vi oroar oss så mycket för att hålla de där bollarna i luften. Vi blir alltså mindre effektiva.
Aftonbladet igen: I stället blir vi utmattade och disorienterade [sic! desorienterade]. Varje ny notifikation på Facebook --- fångar vår uppmärksamhet och fyller oss med endogena opioider. Känslan är bra men samtidigt tappar vi fokus och egentligen matas bara hjärnan med tomma kalorier. Den riktiga belöningen uteblir. Glenn Wilson, tidigare professor i psykologi vid Gresham College i London kallar vårt beteende för info-mania. Föreställ dig att du försöker koncentrera dig på en enda sak. Samtidigt ser du att du har ett oläst mejl i din mobil. Denna insikt kan enligt Wilson minska din IQ med 10 nivåerWilson har även påvisat att de kognitiva förlusterna av multitasking försämrar minnet mer än långvarigt mariujana-rökande."

 När hjärnan byter uppmärksamhet innebär det att pannloben och striatum
bränner syresatt glukos, alltså samma bränsle som behövs för att lösa
uppgiften Bild ur the Guardian Foto: Alamy
the Guardian fortsätter: Russ Poldrack, en neuroforskare vid Stanford upptäckte att det vi lärt oss när vi försöker multitaska hamnar i fel delar av hjärnan. Studenter som samtidigt pluggar och tittar på TV gör att det de pluggar hamnar i striatum, ett område som är specialiserat för att lagra nya metoder och färdigheter och inte fakta eller idéer. Utan TVn skulle informationen gå direkt till hippocampus, där den organiseras och kategoriseras på många olika sätt för att bli ett lättåtkomligt minneMIT’s Miller tillägger: “Folk kan inte multitaska så bra och när de säger att de kan det så lurar de sig själva.” Det visar sig också att hjärnan är väldigt bra på att bedraga oss."
För att sammanfatta det hela handlar det, som i alla fall när det gäller att nå framgång, om att fokusera på en sak i taget och inte  låta sig distraheras. Försök inte ens multitaska utan stäng mobilen.
Du kan läsa ännu mer här. Lycka till!

Inga kommentarer: