måndag 16 februari 2015

Källkritik, SPAM och att inte tro allt man läser

Källkritik är ett ord som jag tycker blir mer och mer viktigt i dagens tider av skiftande information om saker och ting beroende på varifrån man hämtat uppgifterna. På internet florerar en uppsjö av information som enkelt kan avfärdas som bara rykten. Det är ofta viktigt att se vem avsändaren är för att kunna avgöra hur trovärdigt något är och om avsändaren har någon egen vinning av det hen delar.
T ex är det alltför vanligt att människor läser en rubrik på Facebook och sedan delar vad det nu än vara månde utan att först ta reda på vad det egentligen gäller.
Härom dagen delades bilden ovan friskt på Facebook utan att någon ens verkade ha läst igenom texten. Man hinner ju inte ta många djupa andetag om det ska hostas varannan sekund, utan istället är risken stor att man kollapsar av syrebrist. En ren idiotgrej att dela ärligt talat, men när jag skrev det till de som gjort det menade de att de inte kan något om sjukvård, när det egentligen bara handlar om logik.

Senare hade någon delat en artikel om att rekommendationerna är helt felaktiga
– Det finns överhuvudtaget inga bevis för att det här skulle fungera. Dessutom är det svårt att uppamma tillräckligt med kraft för intensiva hostattacker om man befinner sig i intensiv smärta, det enda som gäller i ett sådant tillstånd och som vi rekommenderar är att ringa 112, säger Johan Herlitz, som är professor i kardiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande i Svenska rådet för hjärt- och lungräddning till SvD.se.
SPAM är också pressad skinka på burk
Jag vill inte vara en besserwisser, men det är relativt enkelt att inte dela något innan man läst igenom vad det egentligen handlar om. Sedan finns det en sida på internet där man kan kolla sådana här uppgifter och även spam, men tyvärr hittar jag inte den adressen nu.
det var den SPAM som Monty Python sjöng om här

Istället brukar jag kopiera t ex första meningen i ett meddelande sätta det inom "citations-tecken" och söka på det. Om man t ex tar översta bilden så får man som första sökresultat upp Varning för felaktig hjärträddning! | DOKTORN.com Blogg. Då delar man givetvis inte länken utan kopierar istället in varningen hos alla som delat den. På så sätt kommer varningen förhoppningsvis att spridas till de flesta som fått felaktigheterna spridda.

Inga kommentarer: