onsdag 11 februari 2015

Naturliga mirakelskördar lösning på framtidens matproblem?

I Bihar, som är den fattigaste delstaten av Indien, har man fått fantastisk mirakelskördar av såväl ris, som potatis helt naturligt, utan vare sig kemikalier eller GMO! Jag lånar och översätter delar av en artikel om detta underbara från Grist.org som fått uppgifter från the Guardian.
Sumant Kumar fotograferad i Darveshpura, Bihar, India. 
Bild: Chiara Goia för Observer Food Monthly Chiara Goia ur the Guardian
MirakelskördIndiska bönder krossar skörderekord helt utan GMO. Tänk om den jordbruksrevolutionen redan skett utan att vi ens märkt det? I grund och botten är det tanken bakom denna rapport från the Guardian om några fattiga indiska odlare av ris och potatis vars skörd bekräftats som världsrekord. Bäst av allt: De har odlat helt utan GMO eller konstgödning över huvud taget! Sumant Kumar är en ung blyg bonde från Nalanda, som ligger i Indiens fattigaste delstat Bihar, odlade, med bara naturligt gödsel och helt utan bekämpningsmedel, häpnadsväckande 22,4 ton ris/ hektar mark. Det var världsrekord och eftersom ris är huvudfödan för mer än hälften av världens befolkning på 7 miljarder är det fantastiska nyheter.  Det slog inte bara de 19,4 ton som “risets fader”, den kinesiske jordbruksforskaren Yuan Longping, utan Världsbanks Världsbanken-sponsrade forskare vid International Rice Research Institute i the Filipenerna och allt som uppnåtts av de största europeiska och amerikanska frö- och GMO företagen. Och det var inte bara Sumant Kumar. utan Krishna, Nitish, Sanjay och Bijay, hans vänner och konkurrenter i Darveshpura. Alla fick fram mer än 17 ton, liksom många andra i byarna runt omkring påstod att de mer än fördubblat sin normala avkastning.  En annan bonde i Bihar slog Indiens rekord på veteskörd samma år.
Reportage där Norman Uphoff berättar om SRI

De lyckades dessutom med allt detta helt utan GMOkemikalierhybridfrönbekämpningsmedel eller ens konstgjort gödsel. Istället använde de en teknik som kallas Intensifierat Rissystem på rot (System of Rice [or root]Intensification) [SRI]. Det är en teknik som utvecklades på Madagaskar på 1980-talet av franska jesuiter, som sedan identifierades och offentliggjordes av den politiske vetenskapsmannen och internationell utvecklingsspecialisten Norman Uphoff vid Cornell universitetet i New York.  
SRI för ris innebär att börja med färre och glesare plantor; att använda mindre vatten; och att aktivt lufta jorden och tillsätta massor med naturligt gödsel. Enligt Uphoffs SRI Institutes web-sida [PDF], får bönder som använder artificiellt gödsel med den här tekniken lägre avkastning än de som odlar ekologiskt. Snacka om ironiskt myt-krossande, eller hur?!? 
Bröderna  Mohen Singh och Raj Narayin Singh
i deras vetefält i Indiens fattigaste delstat Bihar
Bild från the Guardian
Vidden av resultaten i Bihar har fått internationell uppmärksamhet. The Guardian rapporterar att ekonomen Joseph Stieglitz, som är Nobel-pristagare i ekonomi och internationell utvecklings-entusiast, besökte området 2013. Efter att ha sett de fantastiska resultaten förklarade han att dessa fattiga bönder är “bättre än vetenskapsmän.”  
Att få så mycket beröm, innebär att tekniken och Bihar-bönderna baktalats. De flesta västerländska regeringar och jordbruksforskare är fortsatt skeptiska mot dem: Många tvivlar på att resultaten verkligen verifierats och menar att det inte finns nog stora vetenskapliga bevis bakom resultaten och tekniken tvivlar de på kommer att fungera i större skala.  
Achim Dobermann, vice ordförande för världsomspännande fanbärare för [just nämnda] the International Rice Research Institute (IRRI), avfärdade tekniken i kommentarer till the Guardian: "SRI är en typ av skötselvanor och inget annat, många har man känt till länge och är den skötsel som rekommendera … Vetenskapligt talat tror jag inte att de är något mirakel. Bär oberoende människor utvärderat SRI-principerna har resultaten vanligen varit rätt olika vad som rapporterats på böndernas utvärderingar gjorda av NGOs [icke statliga organisationer] och andra som stött dem. De flesta forskare har haft svårt att upprepa deras observationer [vilket är nödvändigt för vetenskaplig evidens]".  
Med tanke på  den knapphändiga — eller totala bristen — på oberoende testresultat av GMO och bekämpningsmedel utvecklade av företag som Monsanto och Syngenta, är det irriterande att läsa vetenskapsmannens klagomål “det finns inte nog med utvärderat bevis gällande SRI” och att “det är omöjligt med sådan avkastning.”  
Bild från Grist.org
Här lämnar jag Grist.org och översätter istället slutet av artikeln från the Guardian: " 'Det finns många experter inom sitt område som försvarar det' säger Dominic Glover, en brittisk forskare vid Wageningen University i Nederländerna, som under flera år analyserat introduktionen av genmodifierade grödor (GMO) i utvecklingsländerna. Han följer nu hur SRI tas emot i Indien och han menar att det funnits ett "territoriellt krig". . "Men i många områden har odlarna provat  SRI-metoder och övergivit dem. Människor är ovilliga att undersöka det här. SRI är bra för småbönder som litar till de egna familjerna som arbetskraft, men inte nödvändigtvis för större odlingar. Mer än någon magisk teori, handlar det om god hushållning och uppmärksamhet vilket resulterar i super-utdelning. Det är tydligt att i vissa omständigheter är det en effektiv metod för bönder, men det är arbetskrävande och ingen har kommit på någon teknologi för att omplantera enstaka småplantor än."  
Men några större bönder i Bihar tycker inte alls att det är så arbetsintensivt utan att det faktiskt kan innebära mindre tid på fälten: 
'När en bonde för första gången odlar enligt SRI är det arbetsintensivt" säger Santosh Kumar, som odlar 15 hektar ris och grönsaker i Nalanda. 'Sedan blir det enklare och nya uppfinningar kommer hela tiden nu.' I början avfärdades SRI eller baktalades av donatorer och vetenskapsmän, men de senaste åren har det uppnått trovärdighet. Uphoff beräknar att det nu finns 4-5 millioner bönder i världen som använder SRI, med regeringar i Kina, Indien, Indonesien, Kambodja, Sri Lanka och Vietnam som stödjer det.  
Sumant, Nitish och så många som 100 000 andra SRI-bönder i Bihar förbereder sig nu för nästa risskörd. Det är ett ryggknäckande arbete att omplantera små risplantor från plantskolan till risfälten men väntade goda resultat självsäkerheten och optimismen inför framtiden är skyhöga."

Inga kommentarer: