torsdag 6 november 2014

I komposten

I min kompost kan jag kompostera bl a (lista från www.odla.nu/):.
Träaska från vedpanna, braskamin och öppen spis, men inte i för stora mängder, högst 2 dl per 100 liter kompost. Strö ut askan på gräsmattan istället, där gör den bättre nytta där den motverkar försurning och mossbildning. Undvik kol-, koks- och cigarettaska.
Bark Alla typer av finfördelad bark kan läggas i komposten, bryts sakta ner på grund av sitt stora kol innehåll och bör därför blandas med t.ex. gräsklipp.
Barr Alla typer av barr kan läggas i komposten, men speciellt granbarr i stora mängder kan vara farligt för vissa växter.
Ben kan läggas i komposten men bryts ner mycket långsamt. Mindre ben från t.ex. fågel kan köras i kompostkvarn, medan grövre ben får krossas för hand.
Fjäder innehåller en hel del kväve och passar därför bra i komposten.
Frukt och bär går bra att lägga i komposten, dock måste skal från apelsiner, citroner m.fl. finfördelas för att brytas ner inom rimlig tid.[Se upp med citrusfrukter som kan vara kraftigt besprutade!]
Grenar och kvistar Finfördelade grenar och kvistar blandat med t.ex. gräsklipp passar utmärkt i komposten. Använd kompostkvarn, eller om du har gott om plats lägg grenarna i en hög att torka över en säsong, sen kan man mer eller mindre smula sönder dem för hand.
Grillkol Krossad grillkol kan man i begränsad omfattning lägga i komposten, men eftersom den praktiskt taget aldrig bryts ner så tillför den ingenting.
Gräsklipp Måste blandas väl med ett mer kolrikt material. Använd hellre gräsklippet som ytkomposten i trädgårdslandet där det gör bättre nytta.
Grästorvor från t. ex. gräsmattans kantskärning är perfekt att lägga i kompostenom du skakar av den mesta jorden så det inte blir för kompakt.
Häckklipp Lämpligt som underlag för komposten. Finfördelat går det bra att blanda med annat material i komposten om det inte är i för stora mängder.
Hö och halm Måste blandas med ett kväverikt material, t.ex. färskt gräsklipp eller stallgödsel. Jord Lite trädgårdsjord gör underverk i komposten. Kottar Bryts ner sakta men luftar bra i komposten Köksavfall Kväverikt, och bland det bästa man kan lägga i komposten.
Latrin Går bra att lägga mitt i komposten, men glöm inte att täcka över. I regel krävs det speciellt tillstånd för att kompostera latrin [dessutom bör du se upp om du äter mediciner!]
Löv läggs i komposten så färska som möjligt. Gamla löv bör helst finhackas och blandas med något kväverikare material. Ogräs Går bra att lägga mitt i komposten, men glöm inte att täcka över.
Hushållspapper, oblekta servetter, papperspåsar, äggkartonger och andra liknande förpackningar kan man lägga i komposten.
Tång Sjögräs och tång från stranden innehåller mycket kväve och blandas lämpligen med torra löv eller sågspån. Tänk på att det stora innehållet av natrium kan vara skadligt för vissa växter. Snäckskal Krossade eller malda, men inte i några större mängder.
Stallgödsel gör underverk i komposten. Blanda med torra löv, halm sågspån eller annat kolrikt material.
Stenmjöl innehåller mycket kisel och dessutom en mängd andra viktiga mineralämnen som bryts ner av bakterier. En mindre mängd stenmjöl kan därför utan problem läggas i komposten.
Sågspån går utmärkt att lägga i komposten, men blanda väl med annat material. Om du sågar upp ved med motorsåg tänk då på att sågspånet alltid innehåller en liten mängd kedjeolja och inte är lämpligt att lägga i komposten. Om du inte redan har gjort det så byt till biologiskt nedbrytbar kedjeolja. Tidningar Dagstidningar rivna i strimlor eller hopknycklade, blandat med gräsklipp eller köksavfall, men aldrig i några större mängder.
Torv Går bra att blanda i komposten i mindre mängder men gör bättre nytta direkt i trädgårdslandet.
Urin Går bra att blanda i komposten men gör bättre nytta direkt i trädgårdslandet eller som gödning till gräsmattan. [OBS! Undvik om du äter mediciner!!!]
Vass är rik på näring och finfördelad passar den därför bra i komposten. Vad ska man undvika att blanda i komposten.
Kalk Det är en vanlig missuppfattning att man bör kalka komposten, men det är helt fel, och gör i regel mer skada än nytta eftersom för komposten värdefullt kväve avgår till luften som ammoniak. Handelsgödsel Bör av miljöskäl undvikas.
Kompostmedel En onödig utgift och gör dessutom ingen större nytta.
Sand, sten, lera, gyttja Fett T.ex. smör och matolja i större mängder bör undvikas.
Salt Kan i större mängder vara skadligt.
Tobaksaska och cigarettfimpar. Innehåller tungmetaller och för växterna skadliga ämnen. Dammsugarpåsar Innehåller mycket tungmetaller.
Oorganiska material. T.ex. glas, plåt, plast mm.ska inte läggas i komposten. [Men det trodde du nog inte heller!]

De viktigaste punkterna för ett lyckat resultat.  Ett blandat finfördelat material med ett väl avvägt kol/kväve förhållande. En fuktighet på 50-60 procent. God syretillförsel. En temperatur på 40-55 grader. Även om du inte kan uppfylla dessa fyra punkter till 100 procent behöver du inte vara orolig. Det är så vist ordnat i naturen att även om du gör allting fel så är kompostering ingenting man direkt kan misslyckas med. Ditt organiska avfall blir under alla förhållanden alltid till den finaste mylla även om det kanske tar lite längre tid.

Inga kommentarer: