måndag 24 mars 2014

Mest besprutat

Jag har skrivit en hel del om varför man bör välja KRAV och ekologiskt när det gäller frukt och grönsaker och det beror främst på att man då slipper gifterna. Här är därför listan på de mest besprutade frukterna från obesprutat.com.
här är fruktdisken på min kvartersbutik, som numer innehåller
en hel del ekologiskt tack vare mitt tjat och bra ICA-handlare
"Har du inte råd att hålla dig till en helt ekologisk shoppinglista, vill jag här hjälpa dig att göra några medvetna val i frukt- och grönsaksdisken. Där finns det frukter och grönsaker som är extra utsatta för kemikalier. Satsa på ekofrukten i dessa fall.  
Ja, men lite skit rensar magen, tänker du kanske. Problemet är bara att kroppen måste ta lite skit från så många håll, och vi vet inte säkert hur alla dessa bekämpningsmedel påverkar oss och vår miljö på lång sikt. Enligt WHO:s rapport – en genomgång av tio års världsledande forskning – visar det sig att cancer, diabetes och fetma kan ha en koppling till hormonstörande ämnen som vi får i oss dagligen. 
Läs mer i WHO:s rapport här.  

Så, här kommer nu listan:  
Vindruvor 
Bananer 
Äpplen 
Jordgubbar 
Odlade blåbär 
Nektariner 
Persikor 
Ananas 
Även svenska frukter besprutas mycket och kom ihåg att närodlat betyder inte att det är ekologiskt. Här kommer våra värstingar:  Äpplen Jordgubbar 
Tänk på att tvätta frukter ordentligt. En del av kemikalierna kan tvättas bort med bikarbonat. Gnugga frukten med bikarbonat. Kemikalierna neutraliseras och kan lättare sköljas bort. Bra va!."
Den här fantastiska grönsaksdisken på Ås trädgård kan man lugnt
vräka i sig från. Den är inte bara lokalproducerad utan även ekologisk!
Värstingarna i grönsaksdisken!
Då var det dags att presentera listan över de mest besprutade grönsakerna.  Det skulle vara intressant och se hur vi hade valt i grönsaksdisken om de istället märkte alla oekologiska grönsaker. D.v.s. att den oekologiska potatisen märks som besprutad potatis, och den ekologiska får stå som det naturliga. Jag är ganska övertygad om att fler skulle tänka till och välja den vanliga potatisen som är obesprutad.  
Det här med att äta ekologisk är faktisk inget nytt, utan något helt naturligt som vår mormor, farmor och tidigare generationer är helt uppväxta med. Det var först i mitten av 1900-talet som vi började använda kemiska bekämpningsmedel på allvar. Idag är några av de mest besprutade grönsakerna:  
Potatis 
Paprika 
Selleri 
Spenat 
Lök 
Morötter 
Sveriges värstingar i det här fallet är:  
Potatis 
Morötter 
Lök 
Potatis är den mest besprutade grödan i Sverige. Se speciellt upp med de vanligaste sorterna King Edward och Bintje. Potatissorterna Princess, Ditta och Matilda däremot är mer motståndskraftiga mot vissa insekter och besprutas därmed mindre.  Läs mer om det i Naturskyddsföreningens rapport Potatis och bekämpningsmedel.  Det allra bästa är att välja ekologiskt, så klart. Genom att välja ekologiskt bidrar du till ett mer hållbart jordbruk som är bättre för både dig och miljön."

Inga kommentarer: