torsdag 16 maj 2013

Feminism behövs det?

Det pratas om att feminismen spelat ut sin roll.  De senaste dagarna har jag dock formligen översköljts med anledningar till varför den behövs mer än någonsin.

det är ju nämligen så att feminist enbart betyder att kvinnor
och män ska ha samma rättigheter i samhället.
Bild lånad ur Caitlin Morans Konsten att vara Kvinna
Jag tänker t ex på American Apparel, som marknadsflör sina "unisex"-skjortor så olika för män och kvinnor att de nu anmälts för sexistisk reklam. Viket även Kulturnytt rapporterade om i onsdags, det kan du lyssna på här. Som konstnär är det väldigt svårt att känna igen sexistiska bilder som "konstnärliga", vilket företaget där menar att de är. Även Erik Helmersson tar upp American Apparels "estetik" kan vi kanske kalla det, i sin ledare i DN idag.
"Anonymiteten på sajterna har gjort dem till en drivbänk
för sexuellt tryck, mobbing och  övergrepp"
bild och text från the Indipendent 
Jag tänker också på ask.fm, som jag återkommer till imorgon, men där är jag osäker på ifall också killar trakasseras i lika hög grad som tjejer. Säkert inte lika sexistiskt i alla fall kan man nog vara säker på och det stöds också av brittiska the Indipendent. Enligt psykologen Sofia Berne, som ingår i en forskargrupp i dagens DN menar stöds det också av en studie bland 797 elever i årskurs 6 och 9 i Göteborgsområdet. "Nätmobbade elever [är ] också ofta mer missnöjda med sin kropp och sitt utseende än de elever som inte  är nätmobbade. Nätmobbningen  kretsar mycket kring utseende, och särskilt flickor är utsatta för detta [min kursivering],  säger Sofia Berne
–I andra intervjuer vi gjort med  elever i årskurs 9 berättar de om att  man kan få taskiga kommentarer när man lägger upp en bild på sig själv. Ofta handlar det om vikten eller om att man är ful. Tioåriga flickor som är inne på  sociala nätverk är mer missnöjda med utseendet än flickor som inte är inne på nätverken, visar forskargruppens studie. För pojkar i samma ålder är det tvärtom. De är mer nöjda [min kursivering] med sitt utseende än pojkar som inte är inne på sociala nätverk.  Den utseenderelaterade nätmobbningen verkar också bli vanligare ju  äldre eleverna blir."
Trettiotreanledningar ger också just 33 anledningar för att feminism behövs. Bilden ovan är lånad därifrån som nummer 11 på listan. Utöver det så har nyligen en tingsrättsdom igår kritiserats för att den menar att det inte vara våldtäkt när tre män i 18-årsåldern i Umeå använt en vinflaska i en 16-årig kvinnas underliv tills hon började blöda. Det är horribelt!!!
 
Filmen med ombytta könsroller (ovan) bör sopa undan alla tvivel på om feminism behövs eller inte. Ta en titt och svara mig sedan på om  feminismen spelat ut sin roll nu eller inte!
Slutligen lite skoj om hur det kan se ut när jag tränar. Fattar du varför killar inte vill ha hjälp utan försvinner när jag kommer in på gymmet? Jag vill ju bara hjälpa dem ;-)

Inga kommentarer: