tisdag 28 maj 2013

Dags igen, men "Hä löns väl int’ förklar’" ?

Då är det tydligen dags att försöka förklara igen, men det känns ganska lönlöst, för som Ingemar Stenmark sa "Hä löns int’ förklar’ för dem som int’ begrip"... Detta med anledning av Christer B Jarlås artikel i dagens ÖP. Debattinlägget Jarlås hänvisar till i sin artikel kan du läsa här och mitt eget förtydligande av det hittar du här. Det är något som inte Jarlås tycks ha gjort innan han skrev, tyvärr. Vi har nämligen aldrig någonsin "krävt förbud".

Jag är inte den enda som ansträngt mig för att förklara för honom och hela allmänheten varför KRO/KIF Jämtland-Härjedalen agerade på Birger-dekorationerna i stan. Att vi inte anser att det är rättvisande att presentera Stadsparaden som just konst eftersom det konstnärliga inskränker sig till att dekorera en förgjuten figur. Att det inte handlar om att vi vill kritisera de konstnärer och andra som deltar, utan tycker det är tråkigt att det inte är ett mer originellt konstnärliga utsmyckningar som pengarna går till. Debatten initierades av Åsa Maria Hedbergs debattinlägg i pressen 30 mars och redan där påpekas att "vår stads demokratiska spelregler" åsidosatts, eftersom  "Nämnden för samhällsplanering har inte ens haft ärendet uppe och i skrivande stund finns inget beslut taget i annan instans heller. En tjänsteman på kommunen har satts att leta fram hela 40 platser för utplacering av plast-Birgrarna på uppdrag av en enskild politiker". Jag håller med om, och påpekade redan innan debattinlägget skickades, att "skit" är ett väldigt hårt ord att använda, men eftersom vi ville ha uppmärksamhet till debattinlägget godtog jag det.
KajsaTuvas Birger finns på Stjärntorget. Nu kan det verka
som om man måste ha dubbelnamn som konstnär i Jämtland,

men det är faktiskt bara honÅsa Maria och jag som har det. Fast
jag också är äldst känner jag mig inte heller som en trend-setter ;-)
En kollega påpekade att "om vi som Yrkesverksamma konstnärer skulle vilja ställa upp något på kommunal mark, så skulle vi aldrig få göra det." Jag ska hänvisa till den här debatten för att bevisa henom fel när vi får det nejet! När vi fick kännedom om Stadsparaden förstod vi att det var för sent att påverka något (som trots saknat politiskt beslut om) det redan arbetats på under längre tid. Jag vill även minnas att Åsa påpekade det i pressen men kan inte hitta det så kanske var det på radion(?). Vi kände ändå att vi måste peka på att det faktiskt finns såväl kompetens som kreativitet nog i vår närmiljö för att framställa unika konstnärliga gestaltningar istället för att "köpa konceptet" Stadsparaden rakt av. När jag la upp bilden ovan på Facebook undrade en vän i en annan stad om jag är i Sundsvall. Det tycker jag säjer det mesta om icke-originaliteten med Stadsparaden.

I dagens artikel skriver Jarlås bl a "Sammantaget blev det en skön och variationsrik samling småodjur som nu ska ta över innerstan. Den märkliga konstnärsprotesten i våras syntes inte alls till på vernissagen i lördags. Och kanske har yrkeskonstnärerna som krävde förbud sansat sig och insett att om de själva ska kunna anlitas måste de erbjuda något alternativ och inte bara kalla andras initiativ för skit. [Min kursivering och jag undrar om Jarlås på allvar menar att han trott att vi skulle ha saboterat invigningen eller vad förväntade han sig?] Så till nästa sommar hoppas jag att länets konstnärer kommer med fler roliga förslag för att göra centrala Östersund till en ännu roligare plats."
Jag tackar så mycket för den inbjudan och hoppas att det också kommer att finnas pengar till vad än för konstnärliga upptåg vi beslutar oss för att driva till nästa sommar och gärna i samarbete med både kommun, företag och allmänheten i stort, om min och även Jarlås önskan nu uppfylls!

2 kommentarer:

The Secret Garden sa...

Ja, hela den här historien har blivit märklig, tycker jag. Har följt med det som skrivits i glesbygdsposten och bildat mig en uppfattning och jag blir inte överraskad över resultatet. Det råder nåt slags "mainstream"-event-konstnärlighet,-vemsomfår visa vad och vart-och varför- mentalitet i lilla Jämtland. Känns som om Jantelagen nafsar i vissa lägen, små som vill vara stora och de som bestämmer vad som är vad halkar med på en såsig fettfläck från sommargrillen... typ, ungefär.

En annan sak, (som inte hör hit, men antagligen nafsar i samma brödkant) är när krönikören för någon vecka sedan uppmanade folk att skicka in "...vad som ska visas i konstväg i länet i sommar." slut citat. Och så skulle det hamna på listan över sommarutställningar som sker över hela länet, stort som smått.

Jag mailade in att jag kommer att ha fotoutställning, två stycken: "I det gröna" och "Fönster genom verkligheten".
Men...det kom inte med på listan...varför? kan man fråga sig? Kanske räknas jag inte enligt proffsen i Ösd, eller så är det fel att det kommer från Bräcke, eller att det är på en privat gård eller eller eller...så ja....jantelagen.

Det är inte lätt att vara kvinna och vara över 20 år och syssla med bilder, foto, i Jämtland ! i alla fall inte om man saknar kontakter.
Som att köra en traktor i uppförsbacke med handbromsen åtdragen!!

//Boije

Lyckans Smed sa...

Vi kallas "elitistiska", men faktum är att en elit ju betyder de mest lämpade, som alltså har den kunskap som behövs. Den får man av antingen utbildning eller lång verksamhet och det kan man inte motsäga hur gärna man än vill. Ingen skulle sätta en träsnidare till att operera folk t ex, elitistiskt eller ej. Där är det proffs det handlar om (som på utställningslistan som det verkar..). Just den elitism vi anklagas för hänger sig uppenbarligen Jarlås själv åt i o med att inte dina utställningar togs med på hans utställningslista. Mer finns egentligen inte att tillägga än tack för ditt stöd och lycka till med utställningarna!
/*