söndag 15 juli 2018

Svartvinbärsgele

Denna sommar har det verkligen kommit massor med grönsaker, frukt och bär. Skördar nästan 1 l vardera av hallon och krusbär var dag, men har bara en enda buske svarta vinbär, så det blir mindre. Har dock frusit in ca 1 l och kokade gelé av de mindre mogna, som innehåller pektin, vilket blev en liten burk i a f. Själva vinbären är faktiskt nästan stora som vindruvor; kolla bara:
Gelé av svarta vinbär är väldigt enkelt att göra just tack vare svartvinbärens höga halt av just pektin.
Rena och skölj dina vinbär. Måtta upp  
2 dl vatten till varje
1 l knappt mogna svarta vinbär 
 i en kastrull och koka tills de har mosats, :a 10 minuter. (Du kan även hjälpa till att mosa mot grytans kant någon gång om du inte kan vänta.) 
Häll svartvinbärsmassan i en silduk och låt rinna av i 30 minuter. (Renset i silduken kan du sedan använda i något du bakar eller söta lite med vanilj/körvel och äta i filen e dyl.) Mät saften och koka den sedan om igen i 5 minuter. Tillsätt 
9 dl råsocker per liter avrunnen vinbärssaft alt smaka av med honung/vanilj/körvel  
och rör om. Låt koka upp igen och koka så kraftigt i 10 min utan lock och omrörning. 
Gör ett geléprov: Häll lite saft på ett fat och dra ett finger genom gelésaften. Om saften flyter samman har den inte kokat tillräckligt länge. Om gelé inte har bildats efter 30 min måste 
pektin/ekologisk citronsaft
 tillsättas. Avlägsna så allt skum från ytan. Ös upp svartvinbärsgelén till drygt hälften på väl rengjorda sterila burkar.


Inga kommentarer: