tisdag 17 juli 2018

Face - visa ansiktet på Vargåkra

I lördags tog jag en redig cykeltur i hettan (men glömde vattenflaskan hemma i hallen). Detta för att delta i vernissagen av FACEVargåkra Konsthall, galleri och gård utanför Hammenhög. Där finns en 4-längad gård med anor från 1800-talets mitt, som ägs av Göran och Lena Hellström.

Allt i urval av välkände konsthistorikern, kritikern, curatorn tillika författaren Thomas Millroth. Han är vän till paret Hellström och har, med den äran, curerat flera utställningar på VargåkraHan berättade hur han tänkt och läste väl valda citat om ansikten under vernissagen.
Birgitta Liljebladh  har målat många bilder av Greta Garbo
men de är egentligen inte porträtt utan snarare
symboler eller logotyper för en skygg stjärna

Vargåkra Konsthall, galleri och gård har "ambitionen att ställa ut konst av hög kvalitet", vilket jag anser att de verkligen lyckats med sedan de startade påsken 2009. Det menar jag även om jag inte själv sett mer än 4 -5 av utställningarna. Det är nämligen en konsthall med stor kunskap, erfarenheter och kontakter bakom. 
Mausel Eksell Strindberg hade målat verkligt levande 
porträtt utifrån (antar jag) tidningsbilder. 
Bl a fanns två av kära (saknade) Rosa Taikon (beskuren)

Göran Hellström är konsthistoriker och har skrivit om konst sedan 1970-talet, bl a som redaktör på Antik & Auktion, informationschef på Bukowskis och så startade han  1992 tidskriften Konstvärlden, där han var chefredaktör t o m 2014. Nu är han tidningens senior editor.
Danska Ditte Ejlerskov pixilerar, skär sönder och sammanfogar
sedan sina målningar igen  Hectic Space 2  (beskuren)
Lena Hellström har, å sin sida, "initierat och genomfört en rad konst- och designutställningar" enligt hemsidan, men hon tycks inte vara samma Lena Hellström som varit chef på Rackstadmuseet, såvitt jag kan förstå.

Ditte Ejlerskov A copper plate depicting a polyester scarf 
Etsning som refererar till "det första porträttet" (enl Millroth 
alltså Kristi svettduk. Vill dock påstå med bestämdhet att
porträtt gjorts långt mer än 2000 år) Beskuren

Jag rekommenderar varmt detta för Skåne ovanligt ”riktiga galleri” (dvs som visar annan konst än den galleriinnehavaren själv gjort) med ambitioner att hålla storstadsklass såväl när det gäller curerande som konstnärer. Jag vill faktiskt jämföra Vargåkra Konsthall med världens bästa gym, Wellnez, också här i lilla Simpan, som någon aldrig trodde skulle funka här...
Richard Johanssons Subcomandante Marcos (och hans Captain Irma
som också visas) 
Oljefärg på lind är mer roliga än skrämmande trots vapnen

Vargåkra Konsthall, galleri och gård har öppet onsdag-söndag  kl 13-17 t o m 12 augusti

(När jag kom fram såg mitt (törstiga) face förresten ut så här:
När jag kommit in bäljde jag dock i mig 4 glas vatten och 3 rosévin så sedan kunde jag utan problem tränga mig in och fejsa hela konstvärlden, som tycktes vara just där (fast jag bara kände ett par av besökarna där..).)

Inga kommentarer: