min frodiga samplantering av tre systrar majs, pumpa och bönor |
Preliminära resultat från forskare i Uppsala visar att växternas samarbete faktiskt får ned bladlusangrepp på korn. Iris Dahlin som är doktorand på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU Ulltuna, arbetar med försöken:
– I fältförsök har jag upptäckt när jag blandat två olika kornsorter i fält, att det blir upp till 49 procent mindre bladlöss i de där rutorna.
Velemir Ninkovic och Iris Dahlin, forskare Sveriges Lantbruksuniversitet. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio. |
– Det blir det när två olika kornsorter står bredvid varandra, ja, säger Iris Dahlin.
Sedan tidigare vet man att växter har förmåga att kemiskt känna av varandras närvaro. De sänder signalsubstanser [alltså på samma sätt som hur dessa fungerar i våra kroppar alltså], både genom rötterna och i det här fallet genom luften.
Forskare ute på ett fält gör studier kring korn. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio. |
– Vi har sett att plantorna förändrar sig fysiologiskt, och det reagerar bladlössen på. De är väldigt känsliga när deras värdväxter förändrar sig, säger Iris Dahlin.
Kornplantor i en glasmonter, studie gjord av SLU Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio. |
närbild på blommande tre systrar |
Vilka sorter samverkar bäst? Påverkas ekosystemen, och i så fall hur, är en annan. Men om vanlig spannmål, som korn, kan förmås att försvara sig självt är mycket vunnet, enligt Velemir Ninkovic. Då skulle lantbrukare klara sig med mindre kemiska bekämpningsmedel i framtiden:
– Då får vi kanske en möjlighet att tillämpa i framtiden att få en giftfri miljö i odlingssystemen, avslutar Velemir Ninkovic." Du kan höra programmet här! Fantastiskt, eller hur?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar