torsdag 11 augusti 2016

Behagliga ljud som sätter igång oxytocinet!

"Behagliga ljud som vissa beskriver som en orgasm för hjärnan" rapporterade SVT.se om 5 augusti. De fortsätter
"Känslan och fenomenet kallas för ASMR och är en trend som sprider sig just nu på internet. Viskningar, mjuka röster, skrapande naglar och andra lugna ljud kan vissa människor uppleva som en väldigt behaglig känsla och pirr i hjärnan.

bild lånad från RetreatScotland.com där ASMR beskrivs så här 
"ASMR betyder bokstavligt Autonomous Sensory Meridian
Response [Autonomt Sensoriskt Meridiant Genmäle] och är
en extatisk upplevelse som utlöser en behagligt pirrande
känsla som börjar i huvudsvålen, genom tyggraden och
leder till en diffus känsla av välbefinnande. Som du kanske
kan gissa är dock inte alla mottagliga för ASMRDe som
kan uppleva det är vanligen personer som har hög känslighet
och god hörsel. Det kan hända att du mitt i ett möte med
din chef plötsligt känner dig så lugn av hens röst att du förlorar
koncentrationen på dina arbetsuppgifter. Eller kanske sitter
du i telefon med en främling som försöker sälja på dig något
och fast du inte är ett dugg intresserad skulle du
kunna lyssna till den rösten i evigheter."
ASMR står för Autonomous sensory meridian response och är ett fenomen som kännetecknas av just en kittlande känsla i huvudet, hårbotten, ryggen eller andra delar av kroppen.  
– Om man ska jämföra med något så är det som en morfininjektion i hjärnan, berättar psykologen och författaren Jenny Jägerfeld i SVT:s Gomorron Sverige.    
Alla människor kan inte uppleva ASMR och det har inte heller forskats mycket om det.   
– Det man skulle vilja veta är varför vissa människor upplever det och andra inte och vad som händer i hjärnan. Men det håller på och görs studier på det just nu. Men man har gjort en studie med cirka 500 personer som kan uppleva ASMR och de använde det för smärtlindring, ångestlindring, somna lättare och för att reducera stress och det funkar väldigt bra.  
ASMR har också blivit en subkultur som just nu trendar på internet. På Youtube finns flera ASMR-artister som gör olika rollspel.   
– Det handlar mycket om närhetsgrejer att man ska klippa sig eller gå till doktorn.  Du är ju psykolog, varför tror du att vi behöver det här?    
– Vissa tänker att alla kan uppleva det bara man hittar sin bästa trigger, jag vet inte om jag kan tro på det, men hittar man en bra trigger så kan man använda det i stressreducerande syfte. Eller använda det vid insomning istället för sömntabletter, men det måste komma forskning om det först.  "

"Denna studie stödjer att ökade nivåer av oxytocin
syns i blodet under den tid ASMR sker, så oxytocin  kan
vara en av de viktiga molekyler som förorsakar den avplanande
och lugnande effekten av ASMR. Som sammanfattning
stödjer denna studie att mätningen av blodets nivåer av oxytocin
kan vara en värdefull blixtbelysning att lysa upp det nuvarande
mörkret gällande ASMR." Text från 2014 ASMRuniversity.com

Tråkigt för Jenny Jägerfeld då, eller snarare tråkigt för Gomorron Sverige att de inte istället kontaktat någon neuropsykolog eller annan som arbetar utifrån neurovetenskap, dvs med hjärnan som organ rent fysiskt med tanke på uppbyggnad, signalsubstanser osv.  Jag, som bara är extremt intresserad av hjärnan ur ett främst neurovetenskapligt perspektiv tänker nämligen genast på signalsubstansen oxytocin, som jag skrivit massor om. Jag kollade därför genast upp huruvida det finns forskning som visar om ASMR höjer nog oxytocin-nivån och fann massor, så jag är verkligen inte en enda som drar den slutsatsen. Stanford University Medical Center gjorde en studie 2014 (som det relateras till i texten ovan). Då gäller det bara att hitta rätt ljud och kolla om jag är känslig för ASMR; det ska bli väldigt spännande; pirrigt!

Inga kommentarer: