söndag 5 juni 2016

Lovande Alzheimerbehandling för minnet

Mitt intresse för minnet är oerhört stort och jag skriver en hel del om det här på bloggen. Kanske eftersom jag själv fick en delvis minnesförlust [partiell amnesi] av mina hjärnblödningar. Jag hittade nyligen en underbar artikel om en behandling av Alzheimer som återskapar minnet www.sciencealert.com 18 mars. Helt fantastiskt och så häftigt! Översätter den nedan:
Bild lånad från www.sciencealert.com på den nya behandling
av Alzheimer som återskapar minnesfunktionerna
"Ny Alzheimerbehandling återställer minnesfunktionerna totalt. Av de möss som fick behandlingen fick 75 % minnesfunktionerna åter [genomgående mina kursiveringar]. Australiska forskare har kommit på en icke-invasiv [som inte sprider sig] ultraljudsteknologi som avlägsnar neurotoxisk [som är giftiga för hjärnanAmyloid-β-peptid [som f ö verkar ha upptäckts på K I i nov 2015]-plack ur hjärnan - strukturer som är ansvariga för minnesförlust och tillbakagång av kognitiva funktioner hos Alzheimer-patienter.
Om en person med Alzheimers sjukdom, som i vanliga fall beror på uppbyggnad av två sorters skador - Amyloidplack och neurofibrillära [skador på nervcellens stödjeskelett] trasselAmyloidplack sitter mellan neuronerna [nervcellerna] och slutar som tröga klungor av beta-amyloida molekyler, en kladdig slags protein som klumpar ihop sig och bildar plack.
Neurofibrillära trassel finns i hjärnans neuroner och de orsakas av felaktiga tau proteiner som klumpar ihop sig till en tjock massa som inte går att lösa upp. Det innebär små fibrer, som kallas microtubules, som blir helt intrasslade, vilket stör transporten av nödvändiga material som näringsämnen och celler till organ utmed dem, precis som när slangen till dammsugaren trasslar ihop sig.
Eftersom det inte finns något vaccin eller förhindrande behandling mot Alzheimers sjukdom, som påverkar 343 000 personer i Australien och 50 miljoner över världen, har det varit en tävling för att komma på bästa sättet att behandla det, med början hur det ska vara möjligt att avlägsna uppbyggnaden av skadliga beta-amyloid och tau proteiner ur patienternas hjärnor. Nu har ett team från Queensland Brain Institute (QBI) vid University of Queensland funnit en lovande lösning för att avlägsna detta.
modellhjärna från Orups sjukhus
Publicerat i Science Translational Medicine, beskriver forskningsgruppen tekniken som att de använder ett särskilt ultraljud som kallas fokuserat terapeutiskt ultraljud, som att stråla icke-invasiva  av ljudvågor in i hjärnvävnaden. Genom att pendla supersnabba, de ljudvågorna kan mjukt dämma upp blod-hjärn barriären, som skyddar hjärnan mot bakterier, och stimulerar hjärnans mikroglia celler till att bli aktiva. Mikroglia celler är i grund och botten celler som städar, så att de kan avlägsna de giftiga beta-amyloida klumpar som är ansvariga flör de värsta symtomen inom Alzheimers. Forskargruppen berättar om helt återställda minnesfunktioner hos 75 % av de möss de forskade på, helt utan skador på den omgivande hjärnvävnaden. De behandlade mössen visade också förbättrad förmåga gällande minnesuppgifter, en labyrint, ett försök att känna igen nya föremål och ett där de skulle minnas platser de borde undvika.
"Vi blev oerhört upphetsade av uppfinningen att behandla Alzheimers utan att använda medicingrundade behandlingsmetoder" sa Jürgen Götz, från forskargruppen i en pressrelease. "Ordet ‘breakthrough’ används ofta fel, men i det här fallet tycker jag verkligen att detta grundläggande förändrar vår förståelse för hur denna sjukdom bör behandlas och jag kan se en fantastisk framtid genom detta förhållningssätt."
Forskargruppen planerar forskning på "högre djur", som får och hoppas att försök på människor kan komma igång under 2017.   Du kan höra en intervju med forskargruppen på ABC radio här."
Detta, mina vänner, är riktigt goda nyheter för inte bara de 50 miljoner över världen som påverkas av Alzheimers nu, utan främst för alla de miljoner som slipper påverkas av det i framtiden!

Inga kommentarer: