söndag 26 juni 2016

100-års kalas

Ungefär 200 personer slöt upp och precis lagom tills det började
sken solen. Precis enligt min beställning!

Det är inte ofta det bjuds på 100-årskalas men just idag firade Norra Koloniområdet i Simrishamn sitt sekellånga jubileum.
Bleckblåset i Simrishamns Musikkår brassade på bra. Jag berömde
deras arrangemang och blev genast tillfrågad om jag spelade. När
jag berättade att jag spelat tvärflöjt visade det sig att deras flöjtist
är gravid och snart behöver avlösning, så jag lämnade mitt kort
Det är alltså precis 100 år sedan koloniområdet skapades för att folk skulle kunna odla mat och slippa svälta när första världskriget rasade. Jubileet inleddes med att Simrishamns Musikkår underhöll med gamla fina melodier i härliga arrangemang.
ordförande Karl-Arne Åhlin kommer också från Brunflo
och köpte sitt hus där av min mor. Han och frun flyttade
hit ett halvår efter mig. Världen är liten!
Koloniområdets ordförande Karl-Arne Åhlin berättade om kolonirörelsens historia och alla fördelar med odlande. Jag tillade att det visat sig finnas antidepressiva mikrober i jorden så att odlande dessutom kan vara ett alternativ till antidepressiv medicin.
Maja menar dock att just Sakura inte är det bästa
valet på en så liten tomt då det blir så stort väldigt
snabbt. Jag tänker dock på min egen lilla sådan
Efter ytterligare musikunderhållning planterade Karl-Arne gemensamt med självaste kommundirektören  Diana Olsson ett jubileumsträd i trädgården utanför Klubbstugan, en Sakura!

Det var så dags för Lena Alebo att livaktigt berätta sina barndomsminnen från koloniområdet liksom roliga anekdoter om äldre tiders hattanter och att fattigkvarteren kallades schalettstaden då kvinnorna där bar just schalett. till skillnad från de fina hattanterna.
Visst ser jubileums- Sakuran väldigt mycket ut
som min lilla och alltså inte bör växa så mtcket?
Jubileumsprogrammet fortsatte på Henry Maynes Paviljong som renoverats fantastiskt. Där visas en fotoutställning från dessa 100 år och Karin Hansson visade och berättade om vilka förbättringar som skett på tomten och tankarna bakom planteringarna där.
Trängsel! Eftersom jag opererades för mindre än två veckor
sedan var det inte helt lyckat att inte kunna ta sig till
toaletterna på 1 h, men i övrigt var det ett fantastiskt firande.
Där vid Paviljongen bjöds också på korv med bröd och dryck och över hela koloniområdet sträckte sig även tipsrundan Gissa fröet.

Det har också givits ut en bok om detta sekel i koloniområdet, som finns att köpa här i Simrishamn.


Så härligt att vara del av något med en så lång och viktig historia som  Norra Koloniområdet har!

Jag besökte också den mysigaste kolonistugan jag någonsin sett. Så välplanerad att den upplevs som 3 RoK fast den bara är ett rum i flera avdelningar. Den är max dubbelt så stor som min (det är en dubbellott så då stugan får vara max 10% av marken blir det så). Fantastisk med pärlspont och så ljus och vacker!
Allt utplockat för att kunna måla väggar och tak
Gretero är dock fortfarande mitt alldeles egna paradis som Maja och jag håller på att fixa nu. Så här långt har vi tagit bort furuhyllor mm och målat väggarna och det kommer bli riktigt bra (om än inte lika fantastiskt dom den).

Inga kommentarer: