tisdag 5 januari 2016

Gymmens historia började i Sverige!

Nu måste jag berätta något fantastiskt fascinerande som jag hittade i Aftonbladet igår kväll, där jag även hämtat bilder och text:
"Gymmaskiner med sitsar i sammet och träning iklädd en stilig långklänning
med korsett. Superhett i Stockholm för 150 år sedan:
Malin Kaldo berättar där den fascinerande historien om "svensken Gustaf Zander en stekhet träningsguru." Zander, var "världens förste (genomgående mina kursiveringar) gym-guru och mannen som konstruerade det moderna gymmet". För 150 år sedan var Stockholm nämligen "världens främsta gym-metropol" och "en stor anledning till uppståndelsen var" Gustaf Zander. "Tack vare honom kunde man i Sverige besöka topputrustade gym, med det hetaste inom muskeluppbyggnad och rehabilitering.

Stockholmaren Gustaf Zander är anfadern till de moderna gym-maskinerna. Och det finns mycket som fortfarande känns bekant med hans gymnastikapparater, trots att de uppfanns och konstruerades för 150 år sedan. Gustaf Zander studerade medicin i Uppsala och var sedan lärare vid Karolinska Institutet. Redan som ung var han intresserad av gymnastikövningar och hur de påverkade kroppen och satte ihop olika träningsprogram." Lite som Joseph Pilates alltså, men flera decennier tidigare.
"Ett toppmodernt Zander-gym på Saltsjöbadens Badhotell i slutet av 1800-talet"

"Supertrendig världsledande gymträning – i långklänning och på maskiner med sitsar av sammet.... Träning är hett i Stockholm idag. Men stan är knappast världsledande inom området.  Annat var det för för 100-150 år sedan. Då vallfärdade läkare och hälso- och träningsintresserade från hela världen hit för att få lära sig om de hetaste träningstrenderna och nya rön... Övningarna testade [Gustaf Zander] sedan på elever vid den Zanderska flickpensionen i Halland [Örebro], som drevs av hans systrar. Där uppfostrades flickor från bättre familjer till att bli goda hustrur, mödrar och riktigt damer.

Över 60 maskiner Gustaf Zander började tycka att det skulle vara smartare, säkrare och mer effektivt om det gick att utföra rörelserna mer mekaniskt och kontrollerat. Idén att konstruera gymnastikapparater föddes, och under 1860 talet satte han igång. 1865 öppnade han sitt första gym med maskiner, en anstalt för mekanisk sjukgymnastik som kallades Medico-mekaniska institutet. Ständigt nya apparater fyllde lokalerna i Stockholm. Till slut fanns det mer än 60 gymmaskiner, som en ridapparat, [bilden ovan] armsträckare och armfällböjningsapparat.
Zanders gymnastikapparater dök upp på tidens trendiga spa- och badhotell, både i Sverige och utomlands.
Zanders gymnastikapparater dök upp på tidens trendiga spa- och badhotell, både i Sverige och utomlands. Hundratals Zanderinstitut med träningsmaskiner växte upp runt om i världen. [Finns fortfarande i t ex Tyskland.] Sverige var under den här tiden världsledande inom utvecklingen av sjukgymnastik, träning och massage. Här föddes också det nya yrket sjukgymnast, som sedan spred sig över världen.  Idag kan du se Gustaf Zanders gymnastikapparater på Riksidrottsmuseet och Stockholms Läns museum. Och nu när du tänker efter – fattas egentligen inte en läderklädd ridapparat på ditt gym?" Häftigt, eller hur?!?

Inga kommentarer: