lördag 30 januari 2016

Forntida Hobbit-verktyg funna i Sulawesi

Amerikanska National Geographic skrev 13 januari om stenverktyg som funnits på den indonesiska ön Sulawesi och den afrtikeln kommer jag nu att översätta. Det har nämligen visat sig att verktygen kunnat dateras till hela 60 000 år innan de moderna människorna kom till ön. Forskarna är därför osäkra på vilka som tillverkad dem.  
De förbluffande konsthantverken visades onsdagen (6/1) innan i tidskriften Nature, och är troligen mellan 118 000 och 194 000 år gamla och vissa kan vara ännu äldre. 
Stenverktygen har skarp egg och grävdes fram ur en uråldrig flodslätt i sydöstra Sulawesi, nära dagens by Talepu. Vissa av dem har t o m tecken som skvallrar om att de hamrats till sin form. 
Dessa uråldriga sten konsthantverk hittades utspridda över ytan
bland grus i närheten av byn TalepuTyvärr kan inte forskarna
bestämma deras ålder eftersom de låg ovan mark. 
Foto; Erick Setiabudi Av Michael Greshko 
De bästa bevisen idag indikerar på att moderna Homo sapiens kom till grannöarna först för 50 000 år sedan, långt efter att de mystiska verktygsmakarna lämnade sina varor efter sig. Fynden tyder på att någon tidigare människotyp hade större lycka med att ta sig till de södra Stilla havs-öarna än en tidigare trott.  
“Det är en fantastisk upptäckt” säger paleoanthropologen [en antropolog som jobbar med forntida mänskor]  Russell Ciochon vid University of Iowa, som inte var inblandad i upptäckten. 
“Detta visar säkert att det fanns forntida människor som bodde i Sulawesi ... och det är ett spännande fynd.”  
Homo floresiensis på bild lånad från www.livescience.com
Gerrit van den Bergh vid University of Wollongong i Australien, som är studiens huvudförfattare, säger att verktygen troligen gjorts av Homo erectus (som jag nämnde 2013), en forntida hominin [mänsklig släkting] som levde på öar i närheten från åtminstone för 1,5 miljoner år sedan. Det är också möjligt att verktygsmakarna visar sig vara en ännu inte upptäckt släkting till Homo floresiensis, en kort hominin som (kallas hobbit och) fanns på Flores, precis till söder om Sulawesi, för mellan 18 000 och 95 000 år sedan, om inte ännu tidigare.  
Forskarna kan inte säkert säga vilken forntida hominin som tillverkat verktygen. 
Skärvorna—slöjdade av små trasiga kullerstenar från flodbäffen—de är nämligen inte nog speciella ör att peka ut någon speciell verktygsmakare.
Under mer än 2 miljoner år har många föremål av forntida människor tillverkats som verktyg med enkla metoder.  
Homo erectus och den bara meter-höga Homo floresiensis använde båda verktyg av olika storlekar.
Läs gärna resten av artikeln på engelska här!

Inga kommentarer: