tisdag 20 oktober 2015

Sällsamt och svart/vitt

Österlens Fotograficentrum är inhyst i det tidigare sädesmagasinet utmed järnvägen i Smedstorp och började renoveras 2009:
– Jag hade letat länge efter ett sådant här ställe, berättar Per Elde, som, för Ystads allehanda, i juli 2009.
 – Jag ville ha ett stort hus med en historia. Dessutom är jag intresserad av byn som boendeform. Att renovera sädesmagasinet kan tyckas vara ett näst intill ogenomförligt projekt. Det tre våningar höga huset har stått orört länge, och en totalrenovering är nödvändig. För en lekman alltså, men Elde, som tillbringade en stor del av sin barndoms somrar i just Smedstorp, ritar numer hus i egen firma i Stockholm, är adjunkt i arkitektur på KTH i Stockholm och är utbildad restaureringsarkitekt. Han ser det istället som en spännande utmaning.
Elde har här lyckats skapa en mötesplats med utställningslokaler för fotointresserade, gärna lokalt förankrade. Österlens Fotograficentrum ska vara en arena för alla som är intresserade av foto, film och olika typer av bildgestaltning..
– Det finns massor av människor som är duktiga på att fotografera. Men tröskeln till att ställa ut verkar vara väldigt hög, berättar han för Ystads allehanda,
Dessa två bilder visades även under hÖsterlensalongen 2014
Håkan Gottberger ställer nu ut på Österlens Fotograficentrum (i Magasinet)Smedstorp t o m 1 november."Somliga bilder finns alltid inom mig, de som förändrade mig, trodde att jag kunde lämna dom bakom mig men nu får de ibland följa med mig Fotografier från Island,  tagna 2007 med ett dolt tidsperspektiv och några sökande motiv från Österlen Digigraphie teknik" presenterar Gottberger själv utställningen. Digigraphietekniken förklarade jag för ett år sedan, eftersom Gottberger också ställde ut på hÖsterlensalongen ifjol.
Här visas alltså flera svart/vita bilder tagna här på Österlen, som är utskrivna på akvarellpapper (eller textil). Det är dramatiska bilder distinkta kontraster, som visar på en annan sida av Österlen än de ordinära sommar-vyerna.
Håkan Gottbergers vernissagekort
Utöver dem visar Gottberger Sällsamma bilder från Island. Det är främst färgrika landskapsbilder av den isländska naturen som blir än mer dramatiska genom Gottbergers kameralins.
Här finns också bilder från Biafra där Gottberger arbetade som volontär för Röda Korset 1968-69 och böcker som Gottberger medverkat i, som en om Vild Hasse från Jokkmokk och en vid namn Österlen inte bara sommar.

Utställningen är en del av Vilda OktoberFre - lör kl 11 - 16 t o m 1 november är utställningen öppen.
artikel ur Österlenmagasinet

Inga kommentarer: