tisdag 6 oktober 2015

Ingefäran klar att skörda?

I mars satte jag en ekologisk ingefära, som började gro i mitt fönster. Under försommaren satte jag om den i en stor svart plas kruka, som fått bo i mitt växthus hela sommaren. Den har vuxit sig riktigt stor och härom dagen såg jag att roten ser ut att ha vuxit sig stor med, titta bara:
Ingefäraroten ser ut att vara stor nog att skördas, väl?
Jag försökte därför ta reda på när den kan skördas och fann bl a att "i tropiskt klimat 9-10 månader efter plantering---Rotstocken (ingefäraroten) grävs upp när blomma och stjälk vissnat ner. I kallare klimat kan man sällan vänta så länge utan får ofta skörda redan efter fem månader." Mycket riktigt har den inte blommat, men bladverket börjar nästan se visset ut och det har ju faktiskt gått hela sju månader sedan jag satte den.
Ingefäran har nästan vuxit ända upp i växthustaket!
Jag fann också fler som skrivit om sina erfarenheter av ingefäraodling: "När det blir risk för frost på hösten så brukar det finnas nya knölar att skörda." Här är det fortfarande varmt och kommer så att förbli ett tag till, men i Jämtland var det tydligen frost i natt. "Vill man inte äta all ingefära direkt kan man ta in hinken och skörda allteftersom man behöver knölar. Jag hade min ingefära i krukor inne och när våren kom så tog jag fram mina små ingefäror. Jag nändes inte äta de utan planterade ut de igen,--- Det går också att ta in krukan och skörda efter hand. Till våren börjar du om igen på samma sätt." Hos SVTs Trädgårdstisdag läser jag:  "Ingefära behöver 9-10 månader för att utveckla nya underjordiska rhizomer, men även om den inte blir någon skörd, kan man njuta av blad och eventuella blommor under sommaren." Jag ska därför ta ytterligare en titt på min ingefära men jag tror att jag väntar ett tag till innan jag skördar. Gräver nog lite runtom roten och ser hur stor den blivit bara. Tänk vad underbart att kunna skörda egenodlad ingefära, är det inte helt fantastiskt?!

Inga kommentarer: