torsdag 22 oktober 2015

Brasilianskt getinggift dödar cancerceller, men inte de friska!

I början av september läste jag något fantastiskt om getingar, som annars främst får dålig publicitet. Här kan du se en liten film om att faktiskt är nyttoinsekter:
Men nu vidare till den där artikeln jag hittade på www.IFLscience.com, som jag här översätter delar av:
Getingar... "har smärtsamma bett, men är inte kända för att vara nyttiga (för oss, eller söta) som exempelvis bin. Nu kanske det är dags för dem att få lite hjältetid på scenen: Deras gift har nämligen precis visat sig kunna attackera cancer-celler, fast de samtidigt lämnar de friska cellerna i fred. Det har  getinggift, som är målinriktat mot cancer heter MP1 (Polybia-MP1) och det hittills varit okänt hur det delvis kan eliminera cancer-celler. "Enligt ny forskning, publicerad i Biophysical Journal, från University of Leeds och São Paulo State Universitet i Brazil, upptäckte de att MP1 splittrar det bakteriella cellens hinna för att kunna agera mot de mikrobiella patogenerna   [små ämnen som orsakar sjukdom]. "Tidigare har de visat sig kunna hindra tillväxt av cancer-celler i prostataurinblåsa och multiresistenta leukemi celler. Man visste dock inte hur giftet lyckades skada just cancer-cellerna,  utan att skada resten av cellerna. Giftet utnyttjar det avvikande fett eller lipider, som finns särskilt i cancer-cellernas membran. Deras onormalt snabba spridning skapar svagheter där giftet kan växelverka mer lipiderna, som till slut skapar stora hål i membranet. De hålen är nog stora för att essentiella molekyler ska börja läcka ut. Som t ex proteiner, som cancer-cellerna inte kan fungera utan. Getingen som skapar giftet heter Polybia paulista. Giftet har hittills testats på ett modell-membran och har undersökts genom att använda ett vitt spann av framställnings-tekniker. "
Getingen, Polybia paulista, som producerar giftet som innehåller MP1.
Bild: 
 Professor Mario Palma/Sao Paulo State University 
"'Cancerbehandling som attackerar lipidernas sammansättning av själva cellmembranet skulle vara en helt ny klass för behandling' sa Paul Beales vid University of Leeds som är medförfattare till studien. 'Det här kan vara användbart vid utvecklandet av nya kombinationsbehandlingar, där många mediciner används samtidigt för att behandla cancer genom att attackera cancer-cellerna från flera håll samtidigt.'  På friska cellers membran är det inre lagret (på insidan av cellen) fullt med fosfolipider, som exempelvis PS (fosfatidylserin) och PE (fosfatidyletanolamin). I cancer-celler däremot sitter PS och PE på det yttre lagret av cellmembranet, mot utsidan.  för att prova de olika effekterna av PS och PEs närvaro på cellerna, undersökte forskarna hur MP1 fungerade ihop med modell-membranen fyllda med PS och/eller PE . Närvaron av alla fosfolipider hade en destruktiv effekt på cellerna. PS förstärkte chanserna för att MP1 ska bindas till membranet så mycket som sju till åtta. Närvaron av PE blåser upp storleken på hålen som skapats av MP1  så mycket som från 20 till 30. 'Formade på bara några sekunder, är dessa porer stora nog  att tillåta kritiska molekyler, som RNA-proteiner att enkelt fly cellerna," förklarar João Ruggiero Neto vid São São Paulo State Universitet som är medförfattare till studien. 'Den  dramatiska¨förbättringen
av förmågan att tränga igenom, som orsakats av PE-peptiderna ['kroppsegen antibiotika'] och dimensionen på hålen i dessa membran är överraskande'
Nästa steg för forskarna blir att justera MP1s  aminosyre-sekvenser för att se hur urvalsprocesserna [av cancer-cellerna istället för de friska] egentligen fungerar och att försöka förfina dem.
 'Att förstå mekanismen bakom hur peptiderna ska hjälpa till i studier gällande övergången för att vidare fastställa dessa peptiders potential för att kunna använda dessa peptider i medicin,' påpekar Paul Beales. 'Eftersom de visat sig välja just cancer-celler och inte förgifta de friska cellerna i labbet, kan det vara möjligt att dessa peptider är säkra, men det krävs mer arbete för att verkligen bevisa det'." Hoppas nu att det verkligen visar sig fungera så. Det vore verkligen fantastiskt och helt omstörtande!

Inga kommentarer: