onsdag 7 oktober 2015

Illustrerad Vetenskap och folkrätten

Jag läste och prenumererade på Illustrerad Vetenskap sedan jag kanske var i tonåren. Eller rättare sagt så prenumererade nog pappa medan jag bodde hemma och vi läste den båda.
Jag läser fortfarande Illustrerad Vetenskap ibland, Särskilt deras
artiklar om hjärnan. Jag prenumererar också på deras nyhetsbrev
Efter att jag studerat i Sydafrika 2000 och därigenom fått en tydligare bild av hur apartheid funkar i praktiken läste jag en artikel i Illustrerad Vetenskap där en indisk folkgrupp genomgående kallades för stam. som är ett ord som används även för t ex orangutanger och därför borde vara ovärdigt att kalla människor. Därefter slutade jag därför prenumerera, men har fått alla svenska National Geographic istället sedan starten 2000. Där har jag faktiskt inte upplevt samma uttryck för människoförakt.
Tio årgångar av National Geographic
Den senaste tiden har det varit mycket prat om nya filmen Taikon, om Katarina Taikons liv, som hade premiär 2 oktober. Jag har ännu inte sett den, men den är baserad på Lawen Mohtadis Den Dag Jag blir Fri.
Till min fasa läste jag precis i en artikel vännen Rosa Taikon berätta om att Illustrerad Vetenskap verkligen visat ett värre människoförakt än jag någonsin kunnat tänka mig. Jag citerar:
"– Men i dag skriver llustrerad Vetenskap att romerna är en paria på Europas kropp.  Publiceringen i magasinet från 2001 JK-anmäldes för hets mot folkgrupp, men inget åtal väcktes.  
– Förstår du hur det känns? Jag är upprörd, för jag har behövt upprepa det här gång på gång, säger Rosa Taikon." Det är fruktansvärt att den känsla jag fick ett år tidigare resulterade i ett sådant just människoförakt ett år senare!

Inga kommentarer: