söndag 12 april 2015

Uppror & Oro på MårtenPers Källa

Det slutliga inlägget om Österlens Konstrunda 2015 kommer nu här. Jag har tidigare även skrivit om det som visats i Simrishamn och i Tjörnedala Konsthall.
Nu vill jag berätta om utställningen Uppror & Oro på kulturcentret MårtenPers Källa mellan Brantevik och Skillinge.
Helt uppslag om utställningen ut Vad händerYstad & Österlen nr 1/2015
Det är en samlingsutställning med Sofie Arfwidson, Leif Holmstrand, Anders Romare och Nichlas Winmalm, curerade av Thomas Wallner. Utställningen är på turné och har även visats i bl a Örebro,
MårtenPers Källa ART är en ombyggd ladugård, som gör sig väldigt bra som konsthall. 
Utställningen är i två plan och mellan dessa finns genomskinliga partier som man kan stå på och se ned på konsten i våningen nedanför. 
Jag känner inte till MårtenPers Källa så mycket, men enligt hemsidan finns där även scen i Teaterladan och man kan bo på ett designhotell.
Två målningar av Sofie Arfwidson, som bor och arbetar i Berlin och Malmö. Hon är född 1976 visar ett berättande och föreställande måleri, som är surrealistiskt, nyexpressioniskt och inspirerat av serier och poulärkultur, liksom av sagor, sånger naturmystik.
Anders Romare visar akvareller med stark kolorit somvisar konstgjorda stadslandskap och behandlar förfall och skönhet på samma gång. Han är född 1972, bor och arbetar i Stockholm.
Leif Holmstrand bor och arbetar också i Malmö med Mixed media-skulpturer, gärna med klädesplagget och hans verk kretsar ofta kritiskt kring antaganden om vad kropp, personlighet och kön kan innebära. Han är född 1972,
Sluligen kommer vi till Östersundsbördige Nichlas Winmalm, som jag nog aldrig träffat men däremot hört desto mer om.
Han gick nämligen Östersunds konstskola före mig och är beryktad som den elev som antogs på samtliga nordiska konsthögskolor efter den. Han valde att gå i Malmö och blev sedan kvar där. Hans måleri är i sprakande kolorit,det är hallucinatoriskt och drömskt, liksom undanglidande, men har ändå en igenkännbarhet.
Jag citerar www.teambergstrom.se: "UPPROR OCH ORO är en utställningsrubrik som signalerar känslor och förändring, hastiga väderomslag.   
UPPROR OCH ORO genomrister tre målande konstnärers och en skulptörs arbeten; gemensamma teman, gemensamma estetiska val *och produktiva konflikter mellan uttryckssätt* håller gruppen samman - och så gör även ekon av passerade tiders surrealism, av salongsmåleri, serier och populärkultur, av dokumentärt foto, magisk realism, romantik, nyexpressionism, mystik, hallucinatoriska, drömda stormar vid sidan av verkliga, av plötslig ro, levande döda bilder från förr och så vidare.   
UPPROR OCH ORO vill via färgpsykedelia och konst som handling ifrågasätta samtidsverkligheten och dess historiska motsvarigheter; perception och tidstillhörighet är manipulerbara naturkrafter. "

Inga kommentarer: