torsdag 2 april 2015

Motivera rätt!

Jag lånar nu ett inlägg om hur man gör för att motivera bäst utan att tjata, eftersom det innehåller sådana bra filmer:

SANT eller FALSKT: Bästa sättet att motivera någon för att bete sig på ett särskilt sätt är att belöna dem för det.

Falskt. Tja, så där.

Självklart, är det inte riktigt så enkelt. Det ideala sättet att motivera beror på wvad du försöker få någon att göra för något. Författaren Daniel Pink citerar några studier som bevisar att allt det här med motivation är mycket mer komplicerat än vi trott. Kolla här.

Experimentet: Ge folk olika nivåer av ekonomiska belöningar för att få dem att utföra olika  uppdrag.

Det verkar rätt direkt, eller hur? Folk ombads att memorera nummer, lösa korsord, spela basket — massor med olika grejor. och de blev lovade en ekonomisk belöning för att motivera dem. Money money money money! Så, vad hände?

Resultatet: För vilken uppgift som helst som innebär att vi använder våra kognitiva förmågor [t ex minne, inlärning, uppmärksamhet, koncentration, problemlösning, simultankapacitet, språklig förmåga och orienteringsförmåga], innebär mer betalt ett sämre resultat.

Vad MENAS!? Jo. Så länge som uppgiften innebar enbart tekniska förmågor, fungerade ekonomiska bonusar som förväntat: högre betalt = bättre .prestation. Men så fort en uppgift behövde kognitiva förmågor fungerade bonusar precis tvärtom: högre betalt = sämre yrförande.

OK, men hur ska jag då motivera folk att utföra uppdrag som kräver tankar då?

Daniel Pink säger att svaret innehåller tre tjusiga slagord: självständighet, skicklighet och syfte.
Först och främst, du måste betala människor nog mycket för att pengar inte ska vara ett tema. Då kan de faktiskt fokusera på jobbet de ska göra. Det är här självständigheten (vår önskan att styra våra egna liv), skicklighet (vår önskan att bli bättre på saker och ting), och syfte (vår önskan att göra skillnad) kommer in.
Syftet är lite av det som får igång oss här. Vi vill alla göra världen till en bättre plats. Kanske är det som står i vägen för att vi ska kunna göra världen bättre bara det föråldrade sätt vi tänker på motivation. Hur funkar det som morot för tanken?

"Om vi börjar behandla folk som folk och inte anta att de är som hästar ... Om vi kommer förbi den här typen av ideologi med morötter och piskor och tittar på vetenskapen, Då tror jag faktiskt att vi kan göra världen lite bättre.

Hur du kan kommunicera övertygande enligt psykologin kan du läsa här!

Inga kommentarer: