lördag 4 april 2015

4 hg högkvalitativt chokladägg!

Glad påsk med ett riktigt maffigt chokladägg med sammanlagt 4 hg kvalitetschoklad! Titta bara hur tjocka de är;
de innehåller hela 23 chokladbitar, allt med en total vikt på 400 g
Det kommer från Österlens chokladfabrik, som ligger i en gammal tegelskola i utkanten av Skåne-Tranås. De har gjort dem av sin egen choklad, framställd av dem själva direkt från kakaobönor som odlas i Sri Lanka. Paret Ulrika och Fredrik Alverén-Bergenkrans, som driver Österlens chokladfabrik, har själva varit där och besökt den och kan garantera att den är i det närmaste ekologisk och att personalen på den jobbar under goda förhållanden.
artikel ur Österlenmagasinet v 12/2015. Gå in där och
bläddra tio gånger så kan du läsa den
Jag funderade på att beställa chokladägg från Tinas praliner, men eftersom frakten skulle bli så dyr trodde jag inte det skulle bli något i år. Maja säger att jag berättade för dem på Österlens chokladfabrik om Tinas chokladägg förra påsken, så det gjorde uppenbarligen sådant intryck på dem att de tog upp den traditionen.

Jag är verkligen imponerad av just Österlens chokladfabrik, eftersom de verkligen sköter hela processen av chokladtillverkningen och dessutom bryr sig om såväl de ekologiska och fairtrade-mässiga faktorerna. (Sedan är jag medveten om den höga kostnaden för de märkningarna efter mitt engagemang inom JIDCA,) Jag ser också på märkningen på chokladkakan nedan att de arbetar med crowdfunding:
Österlens chokladfabrik ligger alltså i en gammal tegelskola från 1893 i Skåne-Tranås. Där finns deras fabrik och butik + att man även kan fika där. De har goda maränger, skumbollar och bröd, som de gör själva. 2004 startade tillverkningen av egen choklad för hand i fabriken och den har så sålts i butiken bredvid.
-Vi ville vara annorlunda och bestämde oss för att helt utgå från smakperspektivet, det vill säga att bara använda riktiga råvaror och skapa egna smakkombinationer, säger Ulrika till magasinet Journal Chocolats oktober-nummer 2014.
Jag har själv varit där flera gånger (men har tidigare bara nämnt det i bloggen), men först vid min senaste besök var där så lite folk att jag fick tillfälle att prata med Fredrik, Detta eftersom jag läst både artikeln ovan och att de vunnit priser för choklad där de satsat på lokala smaker som äppelkaka och rosmarin, av lokala råvaruproducenter i närheten. Så här presenterar de sig på hemsidan: "Som chokladhus mitt på Österlen har vi ett ben i den skånska myllan och ett annat i världen. Österlen är ett nav för smakupplevelser och vår ambition är att kanalisera dem genom choklad. Hallon, havtorn, aronia, spettekaka, äpple – allt kommer från närliggande gårdar och småskaliga producenter i Skåne som är lika måna om kvalitet och smak som vi. Samtidigt är världen full av spännande smaker som inspirerar och utvecklar våra sinnen. 
Vi reser mycket och har tagit hem inspiration från alla världens hörn. Även här är vår ambition att endast använda det bästa. Lönnsirap från Canada, havssalt från Bretagne och lakrits från Calabrien.  För oss är det viktigt att inte jobba med köpta fruktpuréer eller syntetiska aromer. Hos oss innehåller en hallonpralin just hallon. Massor med hallon. De kokas ihop och kombineras med den choklad som passar bäst. Vi använder ofta single origin från olika delar av världen. Visst är det mer av en utmaning, vi tar den svårare vägen. Samtidigt kan vi vara stolta över våra produkter och du kan vara trygg med kvalitén. Detta är tanken bakom våra två kollektioner; Smaker av Österlen och Smaker av världen. Två kollektioner som kanaliserar smaker både lokalt och globalt. Glokalt helt enkelt.  
Under våren 2015 vann vi guld för vår äppelkakspralin samt brons för vår rosmarinpralin i International Chocolate Awards Scandinavia." 

Skolan var verksam till 1970-talet, varpå den den fungerade som tegelfabrik. 
"Tillverkning sker hela året och butiken är nästan alltid öppen om du frågar Fredrik eller Ulrika. Är den mot förmodan inte öppen är de nog där ändå. Åk förbi för en chokladbit eller två och se hur tillverkningen går till. I fabriksbutiken är det självklart fabrikspriser men även många spännande experiment som du inte kan se hos våra återförsäljare" enligt hemsidan.
Journal Chocolats oktober-nummer 2014 har
ett stort reportage om 
Österlens chokladfabrik
Jag vill verkligen rekommendera fantastiskt god choklad på alla sätt, också rent ideologiskt!
Som Sydsvenskan skriver: "Ulrika Bergenkrans har en lång bakgrund som sociala medier-strateg i pr-branschen.
De två vet alltså vad de gör när de skräddarsyr företagets kommunikation. Loggan är ny, etiketterna på produkterna är fulla av underfundigheter, närvaron på sociala medier är genomtänkt och högfrekvent.
Under hösten delfinansierade de dessutom sina satsningar med crowdfunding – de samlar in pengar för utrustning, och erbjuder speciella favörer tillbaka. För 2 500 kronor får man sitt namn på omslagspappret till den första omgången färdiga chokladkakor.
Jag fick även ett fint påskkort av min
tidigare granne 
Sonja på skärtorsdagen.
 – Vi kommer aldrig att göra enorma kvantiteter. [Småskalig produktion är verkligen något jag gillar, vilket bör ha framkommit.] Det blir kanske någonstans mellan 40 och 60 kilo i en 'batch'. Kakorna väger sedan kanske 80 gram, och kommer nog att kosta runt 60 kronor, säger Fredrik Alverén, noga med att betona att siffrorna är uppskattningar.  Men trots investeringsbehoven finns det en del att falla tillbaka på. Österlenchoklad har funnits i tio år. Pralinerna är väletablerade hos stammisar och kan köpas hos en del återförsäljare i Malmö och Stockholm. Dessutom finns ett litet fik i fabrikens lokaler. Årsomsättningen förra året landade på två miljoner kronor, det ser ut att bli lite mer i år.
Att nu bli en av mycket få svenska tillverkare som faktiskt inte importerar sin choklad utan gör den hela vägen är det stora målet för Ulrika och Fredrik."
Jag vill verkligen önska dem all lycka med det!!! Glad och god påsk!

Inga kommentarer: