lördag 28 februari 2015

Ditt Powerhouse ger dig kraft och energi!

Inom Pilates pratar man om det viktiga Krafthuset eller the Powerhouse och det är nog just för att man koncentrerar träningen så till just dessa små och svåråtkomliga muskler som det är sådan bra träning. Bål- eller core-musklerna, som de också kallas
Bild av Krafthuset eller the Powerhouselånad från loveforpilates.com

För att låna några meningar av www.lundberg.pp.se så "Genom att träna pilates blir man starkare och smidigare. Man kan säga att det är en blandning av styrkesträning [sic!], yoga och strechning [sic!]. I övningarna tränar man en muskel samtidigt som en annan stretchas. När man tränar på till exempel gym så tränar man oftast bara de stora musklegrupperna [sic!]: biceps, triceps, framsida lår, och till exempel magen. I Pilates tränar man alla de djupa musklerna i kroppen för att skapa en slags jämnvikt [sic!] i kroppen. Speciellt stärks rygg, mage, sidor, bäckenbottsmuskler [sic!] och sätet (kallas Krafthuset/Powerhouse). Alltså alla de stabiliserande muskler som håller upp kroppen stärks. Koppshållningen [sic!] förbättras och man förhindrar även uppkomsten av skador och värk. Övningarna utför man i ett lugnt och harmoniskt tempo med precision, koncentration och koordination."
"Kroppsträning på laddning av 67-årige Joseph Pilates (till
höger) som påstår sig vara en direkt ättling till Pontius Pilatus
här med gjälp av två huvudbonader i metall, som han själv tillverkat,
visar han Betty Ann Logue och Estelle Nadell hur man niger djupt
med rak ryggrad, utan att störa balansen på sandsäckarna".
Eller gör grand plié, som man säger inom balett och dans,
Bild lånad från www.pilatesforyou.it

Termen Powerhouse myntades givetvis av Pilates skapare Joseph Pilates och härrör till vad som kallas höft-och-bäcken-komplexet, är en del av grunden för stabilisering av kroppen och anses också vara kroppens energicentrum. Powerhouse är centrumet av din kropp och den stärker och är grunden till alla dina rörelser; din kärna (därav den engelska termen core). När de flesta hör ordet kärna tänker de genast på bålen, med mag- och nedre ryggmuskler, men egentligen innehåller ju bålen oerhört många fler små muskler. Krafthusmusklerna börjar redan precis där revbenen slutar och fortsätter över höfterna och ända ned under bäckenet . Huvudmusklerna som skapar ditt Krafthus är (se översta bilden!) Tvärgående Bukmusklerna [Transversus abdominis], Raka bukmusklerna [Rectus abdominis], Yttre sneda bukmuskeln [External obliques], diafragman, Inre sneda bukmuskeln [M. obliquus internus abdominis], multifidus [filén på nötkreatur], Revbenssänkaren [Quadratus Lumborum], Stora ländmuskeln [M. Iliopsoas] och Bäckenbotten.

Som nybörjare bör man tänka på att använda sitt Krafthuset/Powerhouse direkt. Det ger oss nämligen energi, stabilitet, styrka och kontroll att röra oss rätt redan från början i medelmåttiga till de riktigt avancerade Pilates-övningarna. Det kommer att hjälpa dig att utvecklas mot sann form snabbast möjligt.

Inga kommentarer: