fredag 6 februari 2015

Citroner gör det mesta möjligt!

Nu är det åter dags för ytterligare en helt naturlig ingrediens som gör det mesta möjligt. Jag har tidigare skrivit om ättika, bikarbonat och kokosolja, så nu är det dags för citronen, som dessutom är vansinnigt god!
Maja, som går på SLU i Alnarp berättade härom dagen det konstiga att citronen konstigt nog är basisk i 20 minuter och sedan blir sur! Om Du söker på citron längst upp i vänstra hörnet här på bloggen så kommer du att hitta många recept där det ingår och dessutom tips på hur du kan använda den för att t ex äpplet inte ska bli brunt  när du delat det, hur du kan motverka förkylning, ta bort fläckar och rengöra med det. Nu har jag samlat fler tips med inspiration från bl a Ealfarmacy.com, som jag översatt och bearbetat.
En, av flera citroner, som är mogna i mina föräldrars uterum
Visste du t ex att citronskal är riktiga näringsbomber? De innehåller nämligen massor med vitaminer, mineraler och fibrer (t ex sådant som kalcium, kalium och C-vitamin) som kan ge din kost ett riktigt näringsuppsving. Även om du skulle behöva äta enorma mängder för att få ordentlig effekt av det så skadar det inte att åtminstone använda det istället för att slänga det. Kom dock ihåg att de bör vara ekologiska, för att du ska slippa få i dig alla bekämpningsmedel.
Citronrasp det yttersta på citronskalet som man kan skrapa av med ett zestjärn är en vanlig ingrediens i både söta och kryddiga rätter. Skrapa eller riv av det allra yttersta av skalet med rivjärn och frys in det du inte behöver direkt.

Citronpeppar har jag tidigare berättat ofta innehåller natriumglutamat (och ibland t o m citronsyra) som verkligen inte är nyttigt. Istället kan du göra din egen enkelt av bara citronrasp, peppar och salt: Börja med att raspa av det yttersta på tvättade ekologiska citroner. Torka i ugnen på 75° i någon h. Mal det till pulver och lägg i en skål och blanda i en något mindre mängd malen peppar (du kan välja, svart, vit eller rosé) och (havs)salt med en gaffel det ska dock vara mer citronskal än peppar. Först doftar det mest av pepparn men citrondoften kommer fram efter någon dag. En riktig favoritkrydda som passar till massor!
Kanderat citronskal är riktigt godis! Om du inte det tidigare så har du verkligen något att se fram emot och hemmagjort; jag säger bara det - godis! Receptet kommer från Luna Cafe:
4 stora ekologiska citroner
skär av ändarna och använd en riktigt vass liten kniv att att sticka in mellan skalet och fruktköttet ca en halv cm innanför skalet vid den ena avskurna änden. Låt kniven skära så runt ena halvan av citronen och gör sedan likadant med den andra halvan. Gör 4 lika stora delar ca 1 cm djupa längsgående skivor av skalet. Använd tumnageln och pekfingret för att lossa skalet på varje del av citronen, helst ska också det vita lämnas kvar på själva citronen, som du givetvis använder till exempelvis pink lemonade, lemon curd eller något anat gott. Skär citronskalsdelarna till  2-4 längder. Lägg varje remsa med insidan uppåt på en skärbräda och använd en riktigt vass liten kniv att skära och skrapa bort så mycket du kan av det vita skiktet med. Om det blir kvar något är det dock bättre än att skalet bli alldeles för tunt.

Sjud upp
3 dl vatten
i en mellanstor kastrull och blanchera citronskalet och småkoka i 2 min och hälla av i ett durkslag. Repetera ytterligare  två gånger till i nytt kallt vatten för att bli av med det mesta av bitterheten.
Häll så
3 dl socker och
3 dl vatten
koka sakta upp i en annan mellanstor kastrull medan du rör om hela tiden. Sockersirapen bör klarna innan den börjar sjuda. Om inte så sänk värmen och vispa tills den klarnar och låt den sedan sjuda upp igen. Tillsätt de nu trippelblancherade citronskalen i sockersirapen och låt sjuda långsamt i  1 h, tills skalen är genomskinliga och möra. Testa genom att ta lite skal, låt det svalna och smaka. Om du enkelt kan bita igenom skalet är det klart, om inte ska du fortsätta sjuda tills det går. Om sirapen blir tjocknar kan du tillsätta mer vatten. När skalet är mört kan du ta upp det med en gaffel ur sirapen och lägg det på smörpapper. Låt kallna och torka i fler timmar.
Lägg så en bit i taget i
1 dl florsocker
och sno runt det så att hela täcks med sockret. Förvara lufttätt i kylen så håller det i flera veckor.
Citronsocker Det låter väl häftigt? Receptet kommer från Baking Bites. Där står det att just citronsocker finns alltid i skafferiet, precis som vaniljstång, som kan användas (urskrapet alltså) kan användas i nästan alla recept där lite citron eller vanilj skulle piffa till det ytterligare. Tidigare har jag ju gjort lavendelsocker som kan användas på samma sätt.
Häll
3-4 dl socker
i en lufttät burk och krydda det direkt med citronrasp (se ovan) från
1 stor ekologisk citron
Du kan förstås anpassa mängden utifrån hur mycket citron du vill att sockret ska smaka.
När man raspar citronskalet frigörs citronens naturliga oljor och de absorberas direkt av sockret. Rör om ordentligt och låt blandningen vila i åtminstone 1 h så att smaken "sätter sig" som den gör när det torkat. Stäng så burken och skaka ordentligt innan du ställer den i ett skåp färdig för användning. För att fräscha upp citronsockret när du använt en del kan du blanda i mer socker, röra om och skaka ordentligt. Du behöver inte raspa i mer citronrasp förrän du använt upp allt.

Citronolivolja får en riktigt god smak. Blanda ihop
1½ dl extra jungfru olivolja 
2 -3 msk citronrasp (se ovan)
i en glasburk och låt stå i rumstemperatur i åtminstone två veckor. Skaka burken emellanåt!
Häll genom ett durkslag så att raspet försvinner till en lufttät burk.
Kan både ätas och användas som möbelolja. Använd oljan på en ren trasa och gnugga in möbeln! För att det

Citronextrakt är faktiskt enkelt att göra själv, så här enkelt:
3 dl vodka
6 stora ekologiska citroner
Tvätta och torka citronerna. Skär skalet med en potatisskalare till långa smala band (se upp så inte det vita följer med!) och, som du lägger med vodkan i en täckt burk. Skaka ordentligt och placera i ett mörkt skåp under 4-6 veckor. Skaka om varannan dag de första veckorna emellanåt därefter. När extraktet har mått den intensitet du föredrar, tänj skalen och häll extraktet i en ren burk. Förvara mörkt gärna i kyl. 

Citrontwist på isbitarna! Pigga upp drinken med en isbit med citron i. Perfekt för sommarpartyt. Använd en potatisskalare och gör långa band, men utan att det vita följer med och frys in. Ett alternativ är att frysa in i rasp i isbitar.

Ört-/citronsmör låter väl smaskigt? Receptet är översatt från bon appetit:
1/2 dl blandade örter som persilja parlsey, dragon, gräslök, körvel
1 tsk citronrasp  (se ovan)
1 dl rumsvarmt smör
Hacka örterna och citronraspet. Tillsätt smör och fortsätt att hacka tills allt är ihopblandat. Tillsätt
Flingsalt efter smak
Flytta till den yttre kanten av ett smörpapper. Vik det och rulla till en cylinder och snurra ihop ändarna.Täck med plastfolie så att det blir lufttätt. Kyl tills det är hårt. I kylen håller det sig i 2 veckor och i frysen i hela 3 månader.

Håll farin- och muscavadosocker mjukt Lägg i lite citronskal (utan det vita) så håller det sig mjukt.
Citron som allrengöring också känt som citronättika funkar fantastiskt mot fett och för att desinficera. Lägg bara en massa v citronskal i en lufttät glasburk. Häll ättiksprit över. Sätt på locket och lämna i tvår veckor (det är värt väntan). Späd med vatten (hälften av vardera) och använd där du annars skulle använda allrengöring.

Bli av med myror och skadedjur Placera småbitar av citronskal utefter tröskeln, fönsterbleck, eller nära sprickor där myror o annat dyker upp. Precis som katter inte tycker om lukten av citron (så att de varken ligger, klöser eller kissar där det luktar) gillar varken myror, löss eller insekter det

Dålig lukt i kyl frys eller skåp absorberas bort om du lägger ett eller ett par citronskal där och sprider istället fräsch lukt.  

Sopkorgsdeo Lägg några citronskal under påsen i sopkorgen så absorberas den dåliga lukten och det luktar fräschare.
Rengör mikrovågsugnen För att göra mikron ren fungerar det utmärkt med det billiga och miljövänliga alternativet citron. Placera en skål med kranvatten och några skivor citron i mikron. Kör mikron på 600 watt i 30 sekunder, torka sedan ur. Gamla matrester lossnar nu lättare  att torka bort och citronen sprider en härlig doft!

Rengör kaffe- , tepannan och diskhon Hela ditt hus kommer att dofta himmelskt bara du lägger några (torra) citronskal  i sjudande vatten! Kasta i lite nejlikor, kanelstänger och apelsin skal med, så får du inte bara god doft utan även fuktigare luft. Rengör din vattenkokare och kaffepanna genom att fylla med vatten och lägga i en handfull skurna citronskal. Koka upp, stäng plattan och låt stå och dra i 1 h. Skölj noga.     Till kaffepannan ta lite citronskal, is och salt och gnugga med en ren trasa i någon minut, samma sätt gör du för att rengöra diskhon. Bara att skölja!

Sterilisera skärbrädan Citronens naturliga syra är antibakteriell och perfekt vid städning. Efter att du diskat skärbrädan ordentligt, skrubba ytan noga med en halv citron. Lämna i några minuter och skölj sedan av. Färdigt!
Fräsha upp o ge diskmaskinen bättre lukt Lägg ett torkat citronskal i diskmaskinen.

Bättre lukt vid soptunnan Konstgjord citron luktar bara konstigt, men stoppa lite citronskal bland soporna så luktar det fräscht och naturligt.

I lådorna lite torkat citronskal i en servett som läggs i lådorna sprider väldoft. Du kan också lägga i kryddor som kanel. nejlika, kardemumma eller muskotnöt om du vill.

Rengör rostfritt stål, polera krom och låt ditt mässing skina! Stekknivar i rostfritt stål som ser lortiga fast de är diskade blir fina med bara lite flingsalt och citronskal kan du skrubba bort vilka fläckar som helst! Bara att skölja och torka sedan.
*)Citronextraktolja
ekologiskt citronskal
kokosolja
Eftersom den inte hettas upp bevaras enzymer och spårämnen. Tvätta och torka citronerna. Gör långa band med hjälp av en potatisskalare eller zestjärn men utan att det vita följer med. Packa skalen hårt i en burk och häll över kokosolja så att det täcker. Placera i ett soligt fönster i 1-2 veckor och skaka varje dag. Filtrera bort skalen och förvara oljan mörkt och svalt i en stängd burk
Ljusa upp hyn med peelingkräm Det här kommer verkligen att pigga upp din hy. Det är rena rama AHA-syrorna som finns helt naturligt i citronskal och de har oerhörda kvaliteter när du vill ge hyn lyster. Därför är de självklara i den här peelingkrämen!
När du beslutar dig för om du ska använda oraffinerat havssalt eller Epsom salt (Magnesiumsulfat) till den här peelingkrämen bör du tänka på att båda är avgiftande med egna fördelar. Havssalt ger spårmineraler, som hjälper till att återställa fuktbalansen i huden och är kraftfullt bakteriedödande. det är någor som vissat sig vara till god hjälp mot acne. Epsom salt innehåller å andra sidan mycket magnesium, som tro förbättra sömnkvaliteten, motverkat illamående på morgonen i många fall och ofta används som behandling mot migrän och depression. OBS: Om du har acne måste du vara försiktig så du inte skadar pormaskar eller finnar!
Ingredienser:  1 dl finmalet oraffinerat havssalt eller Epsom salt (Magnesiumsulfat)
3 msk citronextraktolja (*)se ovan!)
Några droppar eterisk olja (om så önskas)
Mal det salt du väljer att använda tills det är så fint att du inte riskerar att skrapa upp hyn. Blanda alla ingredienser i en ren burk och förvara svalt och torrt.
Innan du tar ditt bad eller din dusch ta lite olja på en tvättlapp, svamp eller händerna och smörj in kroppen mot hjärtat med cirkulära rörelser. Skölj!Klappa huden torr och smörj med t ex Citronextraktoljan*) eller något annat för att behålla hudens fuktighet.
Nagel-blekare Blek naglarna genom att gnida dem med en citronklyfta.  

Bota åksjuka Sug på en citronskiva när du känner att illamåendet är på väg.

Blek åkldersfläckar. Många huskurer säger att citronskal hjälper till att bleka åldersfläckar. Lägg lite citronskal på det angripna område och låt ligga i en timme. (Undvik sedan sol!)

Mjuka upp armbågar. Använd en citronhalva som du strött lite bakpulver på armbågarna; placera bara armbågen i citronhalvan och vrid på citronen (som om du pressade citronen) fortsätt i några minuter. Skölj av och torka.

Använd som ansiktsvatten. Citronskal kan väldigt lätt strykas över ansiktets hy som ett ansiktsvatten, men inte runt ögonen! Skölj av och smörj in dig med fuktbevarande dag.- eller nattkräm.

Gör en sockerskrubb. Mixa socker med
                    finhackat citronskal och
                    kokosolja till en följsam kräm.
Duscha, stäng vattnet och massera in sockerskrubben över hela kroppen. Skölj av, torka  och smörj in din nu babymjuka hud.

Gör en doftande luftfuktare. De flesta har väldigt torrt hemma på vintern; lägg då citronskal i en kastrull vatten och sjud upp på låg temperatur så att fukten och väldoften får sprida sig i ditt hem.

Gör ett fotbad. Koka upp en citrons skal och låt det svalna. Tillsätt
                                     ½ dl ko- eller mandelmjölk
                                     2 msk kokosolja
                                     några droppar Citronextraktolja *) se ovan!
 Gör ett fotbad under ca 20 minuter, torkas och smörj in dina lena och doftande fötter.
eget montage av inspirationskällor till inlägget
10 andra Användningsområden för Citronextraktolja *)
Naturlig rengöring - När du använder Citronextraktolja*) i rengöring eller skrubbkrämer rengörs huden naturligt och helt utan kemikalier.
Väck hjärnan och understöd leverns funktion - Den här oljan är perfekt för att väcka hjärnan och göra dig helt klar i huvudet på morgnarna. Du får också en mer hälsosam lever om du tillsätter några droppar i vattnet på morgonen.
Få bort förhårdnader - Stryk citronextraktolja*) på området två gånger om dagen s¨kommer det att läka.
FläckborttagareCitronextraktolja*) tar naturligt bort fläckar från tyg, även gamla fettfläckar! Stöd Stöd ett ett hälsosamt lymfkärlssystem - Citronextraktolja*) lindrar öronvärk och trycker på och stödjer lymfsystemet.
Naturlig luftfräschare - 6 droppar citronextraktolja*) i en sprayflaska med
                        nog mycket vatten för att späda det
ger en allt-i-ett-luftfräschare som du kan använda i alla rum.
Sterilisera händerna naturligt Om du har bråttom är det bara att gnida in några droppar citronextraktolja*) på båda händerna.
Rengör glasföremål naturligt Citronextraktolja*) tar bort lukten och fettet från t ex glasburkar . Vanprydande ådror gnugga in några droppar citronextraktolja*) över området så kommer trycket att lätta. Citronextraktoljan*) stärker nämligen blodcirkulationen.
Bli av med klister-rester Tuggummi på mattan eller har barnet målat på väggen? Citronextraktoljan*)  kommer att få bort det mesta, så länge som det inte är tapeter eller silkesmattor. De senaste tio tipsen kommer från Homemademommy.net.

Inga kommentarer: