tisdag 26 november 2013

Målande vänskap

1990-95 gick Karin Wikström och Rebecca Burkhalter Valands konsthöhskola tillsammans och sedan dess är de vänner. Nu ställer de ut tillsammans på Bolin Gallery t o m 11 december.
Karin Wikström och Rebecca Burkhalter är vänner sedan
de gick Valand ihop, vars konst kompletterar och lyfter varann
Inte bara färgmässigt kompletterar deras måleri varann, som du kan se ovan där Wikströms akryl på pannå och Burkhalters Ekorre i olja på duk kompletterar varann också motivmässigt fast med helt olika språk. Det uppstår en spänning mellan Wikströms utforskande av fabler och Burkhalters stiliserade djurmotiv som jag tycker lyfter verken. 
Wikström målar utan titel, men i flera verk finns ord som minner om vart hennes tankar vandrat medan hon arbetat sökande med "nedblandade" (där färgerna blandats med andra så  att de mist sin originallyster) färger och tjocka penseldrag.
Rebecca Burkhalter Räv i olja på duk
Burkhalters målningar har en ljus bakgrund som gör att djuren eller det motiv hon målat framträder tydligt och som om de vore t ex bokmärken. Det gör dem monumentala och troskyldiga på samma gång som de ofta lockar fram ett leende.
Wikström målar fabelliknande och med en humor som främst uppfattas i poserna och minerna motiven har. De är som symboler i komplicerade och ofta lite tragiska situationer. Hon brukar kallas för en konstnärernas konstnär, men är ändå inte svårtolkad, utan känns i hela kroppen. 
Burkhalters målningar i olja på ritfilm visar ansikten och djur och är samlade på en vägg. Det gör dem emblematiska som om de kom ur en leksakskatalog. 
I min lilla stad är det vanligast med vernissage på lördagar, vilket innebär att vernissage en onsdag kväll sällan blir särskilt välbesökt och dessutom undrar man ju varför. Den enkla förklaringen är att Karin Wikström opererades på fredagen.
Läs mer om utställningen i LT och ÖP.
Passa också på att uppleva denna målande vänskap senast 11 december!

Inga kommentarer: