lördag 30 november 2013

Helggott: Lax med murkelsås

Fantastiskt gott så här på lördagen vill jag här tipsa om nu, nämligen
Laxfilé med murkelsås 4 port
½-1 msk smör 
1 msk finhackad scharlottenlök eller gul lök 
1½-2 dl finhackade förvällda murklor eller svart trumpetsvamp 
½ msk mjöl 
4 dl vispgrädde 
½ grönsaks- eller svampbuljongtärning 
Ev salt
murklorna måste förvällas 5 minuter vardera i två vatten ,
som slängs för att risken för förgiftning försvinner
Förväll murklorna genom att koka av dem 2 x 5 minuter i rikligt med vatten, som du kastar bort. Hacka murklorna fint. Fräs löken lätt i smöret någon minut. Tillsätt de avkokta muklorna och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Krydda med lite helst nymalen vitpeppar. Pudra över mjölet och späd med grädden under omrörning och uppkok. Smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka under sporadisk omrörning i minst 10 minuter eller tills den får lagom tjock såskonsistens (min ovan blev snarare en stuvning för att den fick koka för länge). Smaka av såsen med en aning salt om det behövs och såsen är klar för servering. Så här långt kan man förbereda några timmar i förväg.

150 g gorgonzola 
2/3 dl hackad gräslök 
½ dl hackad persilja
Sätt ugnen på 225 grader. Mosa osten och blanda ingredienserna till fyllningen.

Ca 700 g benfri mittbit av laxfilé 
½-1 tsk salt 
ca 1 msk olja till pensling  
Putsa laxfilén helt fri från ben, dela den i 4 st lika stora delar. Jag använde portionsbitar av lax till två portioenr. Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. Skär med en vass kniv ett snitt mitt uppe på varje filé och vinkla kniven lite så att det bildas en "ficka". Se till att snittet inte blir för djupt i början och slutet. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form eller långpanna och fördela ostblandningen i "fickan" på varje laxbit. Pensla bitarna lätt med olja och salta en aningen.
Ställ formen med laxen på ett galler i mitten av ugnen och baka laxen tills den är klar. tiden varierar på hur "höga" bitarna är men någonstans 6-16 minuter. Ta ut emellanåt och se hur de ser ut.
Ge under tiden murkelsåsen ett lätt uppkok. Lägg sedan lagen på heta tallrikar och fördela såsen runt om. Jag serverade med ugnsrostade morötter, vilket blev både gott och färgglatt. Personligen så tycker jag att det går lika bra att servera även utan murklorna eftersom Gorgonzolan ger så mycket smak.

Inga kommentarer: