torsdag 8 augusti 2013

Tänk dig både snyggare och lyckligare

Så här i slutet av sommaren har vi kanske levt lite för gott i solen och fuskat med träning osv, då är det extra viktigt att trivas med sig själv när hösten kommer smygande. Det är nog inte det lättaste för någon av oss i denna utseendefixerade tid.
– Vi säger saker till oss själva som vi aldrig skulle säga till någon vi bryr oss om, saker som vi inte ens skulle säga till personer vi inte tycker om, säger Kristin Neff, i Aftonbladet. Hon har de senaste  tio åren forskat på self-compass­ion, eller självmedkänsla, vid University of  Texas och har skrivit boken Self-compass­ion – stop beating yourself up and leave insecurity behindNeffs forskning visar att  uppmärksamhet på vad som händer i stunden; att alltså leva i nuet, är viktigt för att vi ska kunna ge oss själva den medkänsla vi verkligen behöver. Hennes tankar är väldigt lika min egen filosofi om hur man känner sig som lyckligast så därför villa jag dela med mig av det. Hon fortsätter:

– Vi måste uppmärksamma att vi mår dåligt för att kunna ge oss själva medkänsla  men ofta är vi inte medvetna om vårt eget lidande, särskilt inte när det kommer från våra egna självkritiska tankar och menar att vi hellre är den som tänker de taskiga tankarna än den som får höra dem. Hon menar att ett viktigt steg på vägen är att börja lyssna på tankarna för att kunna fånga, granska och förändra dem. Hon rekommenderar att du ger samma kärlek, medkänsla och respekt till dig själv som du ger till alla andra i ditt liv.


– Behandla dig själv som du skulle behandla en god vän, med uppmuntran, förståelse, empati, tålamod och vänlighet, säger Neff. Det sorgligaste med den alltför vanliga tanken ”när jag är snygg/smal/solbränd kommer jag att gilla min kropp, men till dess ska jag straffa den i form” är att det faktiskt inte går att skapa något du tycker om och respekterar genom straff, hat och hån. Om du inte tycker om dig själv och din kropp som den ser ut nu kommer du knappast att tycka bättre om den även om den förändras. Allt eftersom du ju behåller de självkritiska tankarna.

"Att jobba med kritiska tankemönster kan däremot bli början på en positiv spiral eftersom det är enklare att göra sunda val, ta hand om kroppen och ge den näringsrik mat och skön träning när du faktiskt tycker om den. Men kan det ändå inte vara nyttigt med lite självkritik för motivationens skull, kanske någon undrar. Inte enligt Kristin Neff. Hennes forskning visar tvärtom att självkritik är motivationsdämpande [min kursivering] eftersom det skapar stress att både jaga och vara jagad av sig själv. På sikt kan det leda till nedstämdhet och i värsta fall depression, vilket ju inte är några särskilt motiverande tillstånd. Du kommer med andra ord inte att kunna kritisera din kropp i form, men du kan göra motsatsen!

Forskning visar att när du upplever självmedkänsla  känner dig trygg och mår bra är du i ett optimalt tillstånd för att ta hand om dig och göra ditt bästa. Den stora skillnaden är att du gör det för att du vill och mår bra av det nu, [min kursivering] inte mot din vilja för att må bra sen.

En annan vanlig missuppfattning som får många att hetsa sig själva till att förändra kroppen är myten att man skulle bli lyckligare av att vara snygg. Forskning visar att det inte stämmer av flera skäl. Dels vänjer vi oss alldeles för snabbt vid positiva yttre förändringar för att en viktförändring eller ny hårfärg ska kunna ha någon långsiktig effekt på välbefinnandet, dels visar studier att dina tankar om dig själv är betydligt viktigare än hur du faktiskt ser ut. Att förändra tankarna i stället för kroppen är därför betydligt effektivare, särskilt eftersom det faktiskt finns ett omvänt samband mellan välbefinnande och utseende. Lyckliga människor är nämligen mer nöjda med sitt utseende än andra – och ett effektivt sätt att öka dina lyckokänslor är att bryta det negativa självfokuset på kroppen.---

De här tipsen kan hjälpa dig till bättre självmedkänsla:
"1 Städa huvudet Lyssna på dina tankar och fundera över vilka som är värda att behålla. Vad tänker du om dig själv och din kropp? Att logiskt granska tankarna gör det lättare att förkasta dem som inte gynnar dig. En slentriantanke kan göra stor skada om den går omärkt förbi, men när du fångar och ifrågasätta den är det lätt att se att ”en valk på magen gör mig till en mindre älskvärd person” är en absurd och osann tanke som inte ska få förstöra en solig semesterdag.
2 Låt dina dåliga tankar segla förbi Din kropp är ett resultat av många olika faktorer (gener, inlärda ätbeteenden, träningsintresse med mera) och säger inget om ditt värde som person. Acceptera att det är så här du ser ut just i dag och att inga negativa känslor eller kritiska tankar kommer att ändra på det.
3 Njut av det du upplever Känn kroppen från insidan i stället. Använd dina fem sinnen för att känna sand­en mellan tårna och solens värme mot huden, uppleva kontrasten mellan värmen på land och svalkan i sjön, lyssna på vinden och vågorna, känn dofterna och smakerna från havet, beundra solnedgången och se  dina barn leka. Det är din fantastiska kropp som möjliggör att du kan uppleva allt detta! Njut av allt kroppen gör för dig i stället för att stirra dig blind på hur den ser ut.
4 Fokusera på annat Det är lätt att bli självmedveten och självcentrerad när kroppsnojorna slår in. Prova att göra något för någon annan för att få perspektiv. Bjud en vän på picknick, engagera dig i ett projekt, åk och hälsa på en släkting eller fråga dina barn vad de helst av allt vill göra i dag. Inse att allting inte kretsar kring din kropp – det kan vara en stor befrielse.
5 Lyft fram dina egenskaper Lyft blicken bortom spegeln och kroppen och se dig själv som en hel person med kunskaper, charm, intelligens och fantastiska egenskaper även i bikini! Trots att kroppsmedvetenheten kan bli väldigt stor på stranden är du fortfarande mer än din kropp, precis som alltid annars och precis som alla andra. Se både dig själv och andra i ögonen i stället för att granska kropparna.
6 Skriv ned det du uppskattar Öva på att känna tacksamhet mot kroppen genom att både i förväg, i nuet och i efterhand uppmärksamma allt som den ger dig. Skapa en tacksamhetsdagbok till din kropp och tänk varje kväll igenom och skriv ner vad du och kroppen varit med om under dagen. Det kan till exempel vara tacksamhet över att du är frisk, ditt leende som hjälpte dig att flirta på bussen, att du har starka ben som tar dig ut i skogen på svampplockning, att dina armar gör att du kan krama dina barn eller något helt annat som känns viktigt i just ditt liv.
7 Sluta jämföra dig med andra När vi tittar på andra kroppar använder vi ofta ”kikartricket” som gör att vi tittar på (vad vi upplever som) våra egna brister och andras fördelar som genom en kikare. Men när det gäller egna fördelar och andras brister tenderar vi att vända på kikaren och se det förminskat i  stället. Så strunta i att krångla med en kikare som inte gör någon nytta, zooma ut och uppskatta både dig själv och andra som kompletta människor i stället för som enstaka kroppsdelar. Och kom ihåg att hur andra ser ut inte har någonting med dig att göra. Så i stället för att värdera skillnaderna, konstatera helt enkelt bara att ni ser olika ut. Inte bättre eller sämre, bara olika."

Lycka till!

Inga kommentarer: