fredag 9 augusti 2013

Obamas besök och amerikansk Sverige-bild

Att president Obama ska komma till Sverige istället för att åka till Ryssland och träffa president Putin i september har fått en hel del uppmärksamhet de senaste dagarna. Anledningen till det påstås vara att Edward Snowden fått tillfällig asyl i Ryssland, istället för att lämnas ut till USA.
Beskuren bild av president Obama ur DN 5 november 2012
Lite extra spännande blev det i onsdags när den före detta amerikanske senatorn Gordon Humphrey skrivit att han tycker att Snowden borde få asyl i SverigeHumphrey måste helt ha missat egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery som utvisades från Sverige med hjälp av CIA-flyg, vilket innebar tortyr i Egypten 2001.
ur DN 7 augusti
Just det har annars blivit extra aktuellt under den senaste tiden i och med att Mikael Wiehe den 6 augusti skrev i Aftonbladet att han inte vill att hans En sång till modet ska få spelas vid en minnesceremoni för Anna Lindh i Katarina kyrka den 9 september. Den 10 september är det nämligen tio år sedan mordet på henne. Detta eftersom han anser att Anna Lindh inte alls var modig utan vek sig för USA vid utvisningsbeslutet av Agiza/Alzery. Det är ett samband jag inte sett att någon i media gjort hittills, vilket jag tycker är förvånande. Just det faktumet innebär ju att Sverige inte alls, som Humphrey skriver, är det "idealiska asyllandet" som skulle garantera säkerheten för Snowden. Julian Assanges skräck för att utlämnas till Sverige borde också ha fått Humphrey att betänka det han skrivit.

Inga kommentarer: