fredag 2 augusti 2013

Kattallergi förhoppningsvis snart botbar

I lördags publicerade Aftonbladet en god nyhet för alla kattallergiker. Forskare vid anrika Cambridge university tror nämligen att de kan ha hittat botemedlet mot kattallergi.
Greta på spaning bland schersminer
De har studerat kattallergenet, som finns i katters päls, saliv och talgkörtlar och genom det har de kartlagt det som händer vid en allergisk reaktion.
– Det öppnar för att en helt ny typ av läkemedel skulle kunna behandla allergin, säger doktor Clare Bryant, ledare för forskargruppen, till The Telegraph enligt Aftonbladet. "Bara genom att ta ett piller eller använda inhalator skulle en allergiker i framtiden kunna busa med katter utan att få allergiska reaktioner. Enligt forskargruppen kan läkemedlet finnas på marknaden inom fem år. Som det ser ut i dag är det främsta botemedlet mot kattallergi att helt enkelt inte vistas i närheten av katter."
Dr Clare Bryant
dr Clare Bryant på bild
från 
Cambridge univerity
Hans Grönlund, som är forskare specialiserad på allergiska sjukdomar på Karolinska Institutet, har hjälpt forskarna på Cambridge att ta fram  kattallergenet och är medförfattare till forskningsrapporten.
– Det är en social sjukdom. Framför allt bland barn som till exempel inte kan vara med kompisar som har skaffat katt. Det påverkar väldigt många, säger han till Aftonbladet  "Arbetet med att ta fram och kunna presentera de nya upptäckterna har pågått i fem-sex år, men Hans Grönlund är dock inte lika hoppfull om att botemedlet kommer finnas till försäljning inom en snar framtid.
– Jag vet inte om just den här artikeln kommer bana vägen för botemedlet, men det är ett viktigt steg"

Inga kommentarer: