söndag 14 juli 2013

Tors hammarslag

Igår kom det en riktig åskskur så från att det varit 22 grader sjönk temperaturen drastiskt till bara 13,6°... Det är det värsta med åska tycker jag. 

Inom asatron trodde man att mullret kom från Tors vagn som drogs genom det mörka molnet av bockarna Tandgnioster och Tandgrisner när han var arg. När Tor kastade sin hammare Mjölner i striden mot jättarna, som symboliserade allt ont, blixtrade det ordentligt. Tor hade också kraftbältet Megingjord, som fick hans styrka att växa när han drog åt svångremmen. Inte illa, så skärpte han sig, alltså! ;-) Han hade även järnhandskar och en järnstång i vänsterhand. Tor dyrkades främst av enkelt folk, som bönderna och trälarna och han åkallades i frågor gällande vind, väder och årsväxt. Dessutom bringade Tor ordning ur kaos och var (liksom de andra asagudarna) dödlig så i Ragnarök dödade Tor och Midgårdsormen varann. Man skulle nästan kunna tro att Tor gärna kastade Mjölner över just de Sydafrikanska jättarna, titta bara:
Jag vill bara trösta er som är åskrädda med att i Sydafrika
är åskvädren "lite större". Ovan 
blixtar över Johannesburg
Jag är inte alls rädd, utan tycker faktiskt det är härligt med åska. Både hur mäktigt det är att den inte alls påverkas av oss människor och själva urladdningen i den. Åskvädren i Sydafrika är verkligen mäktiga så där blev t o m jag lite spak!

Inga kommentarer: