söndag 28 juli 2013

En musas bilder

I fredags var det vernissage för Pattie Boyd-utställningen the Muse Behind the Music på Lars Bolin Gallery och jag gick dit och imponerades av bilderna och hur trevlig Boyd är.
Pattie BoydLars Bolin Gallery 130726
Boyd är främst känd som kvinnan som inspirerade George Harrison att skriva kärlekslåten Something under deras äktenskap 1966 - 1974.
Self Portrait - Mirror 1997 taget före ett party
Hon inspirerade sedan också Eric Clapton till hans båda monsterhittar Layla och Wonderful Tonight under deras äktenskap 1974 - 79. Eller rättare sagt så skrevs Layla om henne flera år innan de gifte sig, eftersom Clapton var en god vän till henne och Harrison.
George Harrison 1968 och Eric in Studio, Jamaica 1976
"Tagen innan George återvände till London för att starta
Apple med Beatles." Dessutom Eric in studio Jamaica
1974 under inspelningen av One in Every Crowd-albumet
Wonderful Tonight skrev Clapton enligt myten den 7 september 1976 när han satt och väntade på att hon skulle bli färdig till Linda och Paul McCartneys årliga Buddy Holly-fest.
George and Rainbow har aldrig tidigare visats eftersom
Boyd precis hittat den och just därför är det favoritbilden
nu "George på balkongen med utsikt över trädgården till
vårt hem i Friar Park"
Nu är det musan själv som visar sina fantastiskt närgångna bilder av båda dessa äktenskap. Dessutom från privata miljöer också med the Beatles.
Pattie  & George's Rose Garden 1968 och Album Cover Idea
1972 "Taget i Los Angeles som en idé för Georges lp-omsalg,
bilden visar från vänster Ringo, Jim Horn, Klaus Voorman,
George Harrison,  Nick Hopkins, Jim Keitar"
Jag sa att jag skulle velat vara en fluga i närheten när bilderna togs och hon svarade eftertänksamt att det tror hon faktiskt inte på med tanke på hennes livs alla upp- och nedgångar.
John & Paul 1968 "tagen som en serie foton av
Beatles besök i Rishikesh  med Maharishi"
Hon är dock glad över att ha fått uppleva så mycket under sitt, som hon uttryckte det själv, "ovanliga liv". Jag har personligen haft mycket funderingar över värdet av mitt eget liv, eftersom jag varken har barn eller värdesatt ett vanligt "Svensson-liv". Därför blev jag glad över att höra henne säga det, fast mitt liv inte alls varit så glamouröst som hennes ter sig för en betraktare.
Eric Relaxing "Eric i Grekland"
– Jag hade visserligen hört talas om Beatles våren 1964, men visste inget om dem. När vi träffades första gången var de som från ett annat universum. De pratade inte som vi, de kom nånstans från landet. Men de var otroligt charmiga, berättar Boyd, som var en framgångsrik fotomodell på 60-talet i ÖP om när hon första gången träffade the Beatles.
George , Ronie, Krissy & Kumar 1974
"stort skratt på stenbänken i Friar Park"
Det var för vad hon trodde var en reklamfilmsinspelning 1964 det visade sig att hon fått en statistroll i en Beatles film. Hon ville först inte vara med i den, men hennes agent vägrade låta henne tacka nej. Då träffade hon också George Harrison, som redan där och då friade till henne eller om hon åtminstone ville äta middag med honom. Hon hade redan en pojkvän och tackade därför nej, om inte han ville gå ut med dem båda då. När hon blev kallad till en ny inspelningsdag hade hon gjort slut med pojkvännen och tackade ja till middag.
Pattie & George in Snow 1991 "den sista bilden av dem
tillsammans tagna med Boyds trogna stativ"
Vad som sedan skedde har blivit till en legend tack vare den musik hon inspirerade sina två män till.
Den mycket sevärda utställningen pågår t o m 26 augusti. Det är tydligt att Boyd lärt sig hantverket från de bästa när hon som modell alltid passade på att fråga fotograferna hon jobbade med och be dem om råd.

Inga kommentarer: