fredag 5 juli 2013

Bra kvinna reder sig själv och hur män "kvoteras in" nu

Under hela min uppväxt har jag känt att jag varit minst lika bra som pojkarna runt mig, att jag fått samma chanser och inte hållits tillbaka av att jag varit just tjej. Kanske tack vare att jag är uppvuxen med två småsystrar och att vi alla alltid hjälpt både mamma och pappa med allt som behövde göras, vare sig det av andra ansetts vara "manliga eller kvinnliga" göromål. Vi fick lära oss att handskas lika obehindrat med yxan och borrmaskinen som med ugnen och symaskinen.
När min syster ringde + skickade bilden ovan från mitt kök ned till mig i Skåne blev jag därför mest orolig för att Greta skulle ha blivit skadad av den nedfallna kökshyllan, men hon hade inte ens varit in i köket, enligt Maja. Tyvärr gick min fina fruktskål från Apotekarns i kras, men annars är jag bara oerhört glad över att Maja var så snäll och genast städade upp i röran så att min lilla gumma inte skulle gå dit och skada sig.
När jag så kommit hem igen var det "bara" att sätta i ny pluggar och måla hyllorna vita, vilket jag tänkt göra ett bra tag, men inte kommit mig för med. Så flyttade jag alla kokböckerna till bokhyllan istället och ställde alla mina vackra plåtburkar, som är mycket lättare än böcker, på hyllorna. Då finns ingen risk att de åter ska falla ned. På så sätt att jag äntligen fick hyllorna målade så var det nästan bra att en hylla ramlade ned, om det nu inte varit för allt jobb för Maja och för den älskade fruktskålen.
jag har också sytt gardinerna själv
Det skriver jag inte för att visa hur "duktig jag är" utan för att jag vill förklara varför jag är övertygad om att det mest är personlighetsskillnader och frågan om vad vi blivit lärda som barn och inte könsskillnader. Vill man ha igång en diskussion med mig så ska man säga "typiskt kärringar/karlar" för där är mina åsikter väldigt tydliga. Man blir bra på det man gör ofta och flickor får oftare laga mer mat än snickra!
Nina Björks i Under det rosa täcket från 1996 fick mig att
inse att kvotering  för  kvinnor är nödvändigt för rättvisa
Min mor var med i Fredrika Bremer-förbundet från det att det startades i Östersund, men personligen tyckte jag att det mest var onödigt att prata om feminism. Jag hade ju aldrig missgynnats av att inte vara kille och var därför helt emot t ex kvotering. Jag ansåg att det väl var mycket viktigare att välja den med mest kompetens oavsett kön. På Konsthögskolan, Umeå universitet, talades det mycket om genus och jag läste där Nina Björks Under det rosa täcket. I den förklarar Björk på ett fantastiskt pedagogiskt sätt att eftersom det inte finns någon blind rättvisa så kan man snarare säga att män kvoteras in nu eftersom män är det mönster som hela samhället ritats efter. De är det neutrala och rätta. Mitt motstånd mot kvotering utgick ifrån att alla behandlas lika och har samma chanser redan nu, men män är vänner och särbehandlar därför varann utifrån det, även om det inte är den egentliga tanken. Sedan är det ju som alltid så att vi människor vill att det ska vara som det brukar vara och är rädda för förändringar. Även om de skulle visa sig vara till det bättre. Det har t o m finansminister Anders Borg insett enligt DN-artikel 24 juni
Anders Borg  pratar kvotering i DN
För att öka andelen kvinnor i företagens styrelser införde Norge en lag om könskvotering redan för sju år sedan. I Sverige har dock motståndet från näringslivets företrädare hittills varit hårt för hårt, "men deras argument ger inte Anders Borg mycket för." Läser man Nina Björks Under det rosa täcket förstår man dock hur det ser ut, så jag gissar att Anders Borg gjort just det och skulle även vilja råda alla andra att göra det. Nu när Caitlin Moran fört upp feministisk litteratur på bästsäljar-listorna. Så här säger Borg i DN:
– Förbättringstakten är inte i närheten av vad som har ställts i utsikt när man har hört näringslivets personer uttala sig om att det inte behövs reglering eller lagstiftning, utan att det här löses av sig själv.   Det är uppenbart att det här löses i en väldigt, väldigt långsam takt. Jag tycker att argumenten mot lagstiftning gradvis eroderar och att skälen för att överväga lagstiftning har stärkts. "Finansministerns hot – det finns inget färdigt förslag i regeringen – ska ses mot bakgrund av att andelen kvinnor sjunker [i företagens styrelser] och, enligt And­ra AP-fonden, nu är nere på 2010 års nivå."

Det är en skrämmande utveckling som troligen beror på den ekonomiska krisen. Det enda som är lite roligt i sammanhanget är att jag upptäckte att Nina Björk faktiskt också är en "jämtländsk kvinna", eftersom hon är född 1967 i Offerdal! Jag brukar ju med ett leende påstå att det är skillnad på jämtländska kvinnor och andra fruntimmer. Vill minnas att det är ett uttryck jag lånat av min musas mor när han berättade om något jag gjort för henne... För dig som inte vet det är Nina Björk är en svensk litteraturvetare, journalist, författare och debattör i särskilt diskussioner som handlar om feminism.

Inga kommentarer: