fredag 31 maj 2013

Doften av minnet

Jag har länge varit fascinerat av hur en särskild lukt kan förflytta oss på nolltid inom tid och rum och använder därför gärna lukter i min konst. Eftersom luktsinnet, unikt nog, är det är enda av våra fem sinnen som har direktkoppling till amygdala, som är vårt emotionella centrum i ­hjärnan. Det gör det till ett bra knep att lukta på något särskilt när man försöker lära in något. Då kan man ha med den lukten till t ex en tentamen, vilket gör det enklare för minnet att plocka upp just den kunskapen ur hjärnans vindlingar!
lika skönt, lika varmt, samma katt och svalor igår
men ny intressant läsning ur DN på Greteros gård
Igår hade DN en oerhört intressant artikel (igen) om Artin Arshamian som forskar vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet på just hur minnen spontant aktiveras av lukter.
– Om det finns lukter i omgivningen så kommer de att vara en viktig del i den tidiga inkodningen av minnen, eftersom luktsinnet utvecklas väldigt tidigt, berättar Arshamian i DN.
bild på Madeleinekaka och lindblomste precis som i
Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt
vilken gett upphov till termen Proust-minnen
[självbiografiska minnen som väcks av lukter]
bild lånad från Göteborgs universitet
Arshamian fortsätter: "Sannolikt har [luktsinnets direktkontakt med amygdala] haft stor betydelse, evolutionärt sett, att vi snabbt via luktsinnet kan känna till exempel illamående eller rädsla. Tidigare studier har visat att det är samma områden i hjärnan som aktiveras när vi föreställer oss ett objekt eller ett ljud som när vi ser objektet eller hör ljudet. Också motorisk aktivitet [det vi rör] är viktigt för föreställningsförmågan. Exempelvis blir den inre bilden av ett hus eller en bil mindre tydlig om man inte får röra ögonen under tiden man föreställer sig huset eller bilen. Samma sak gäller för luktsinnet, enligt en av de tre delstudier som Artin Arshamians avhandling baseras på. I studien testades 40 personer som alla var duktiga på att föreställa sig lukter, och som också brukade drömma om lukter." Läs gärna hela artikeln här!

Inga kommentarer: