tisdag 23 april 2013

Världsbokdagen en hel vecka!

Idag är det Världsbokdagen och jag har fått äran att tipsa om tre av mina favoritböcker på Jämtlands läns bibliotek, något som varit riktigt kul men också inneburit en hel del grubbel. När jag hittade programmet på bibliotekets hemsida finner jag att det ju handlar om hela denna vecka!
Som konstnär ska man ju vara van vid att ”kill your darlings”, alltså att ta bort sådant man är väldigt förtjust i för att helheten ska bli bättre.
affischerna på biblioteket. Affischen längst till höger
ska ändras till Ett Hus ÅT... har jag blivit lovad...
Det har dock ändå varit oerhört svårt att välja bort favoritböcker. Men slutligen kommer i alla fall mitt val just då:
1. Avalons dimmor av Marion Zimmer Bradley måste jag inleda med. Jag har avgudat Artur-legenden och särskilt den här boken i så gott som hela mitt liv. Mitt exemplar av den är därför grymt tummat
2. Onåd av JM Cotzee blir mitt nästa val. En bok med fantastiskt språk och en oväntad vändning av handlingen. Beskriver några liv i Sydafrika efter apartheid och jag känner igen en del från min termin som utbytesstudent i Johannesburg 2000.
3. Ett Hus åt mr Biswas av V.S. Naipaul är en hejdlös historia om en timid indier i Trinidad som desperat försöker bevara sin självständighet när han gifter in sig i en rik familj och kämpar för att få bygga sitt eget hus.
Det här är beslut som ändras beroende på mitt humör, men just dessa böcker känns enormt viktiga för mig, inte bara för att två av dem är skrivna av Nobel-pristagare utan för att jag känner igen mig i dem. Som jag skrev har jag haft en hel del vånda över att välja bort. Klassikerna har jag helt och hållet överlämnat till andra att beskriva, för de gör de säkert väldigt mycket bättre än vad jag kan!

Inga kommentarer: