onsdag 24 april 2013

Anledning till oro?

Fast jag i det närmaste levat i celibat under större delen av mitt liv så har jag ätit p-piller sedan jag var 15 år. Av det förstår du säkert att jag inte ätit dem främst som preventivmedel, utan som medicin. Det är en aspekt jag tycker alltför ofta glöms bort nu när det åter skrivs och talas mycket om riskerna med p-piller. Om jag inte skulle ha ätit p-piller så skulle jag ha tvingats vara sängbunden några dagar varje månad pga mensvärk, vilket aldrig skulle ha fungerat med det aktiva liv jag levde främst före min olycka, med arbete, träning och ett socialt liv som gjorde att jag sällan var hemma.
Nu rapporteras det om att Yasmin, som jag ätit väldigt länge, och Yaz ligger bakom flera hjärnblödningar i Frankrike och att tillverkarna i USA fått betala ut skadestånd till användarna.

Jag tycker naturligtvis oerhört synd om alla drabbade kvinnor, men personligen har jag talat ingående med min gynekolog om riskerna, för hjärnblödningar har jag verkligen fått nog av redan. Han satte då det hela i perspektiv och jag insåg att om det inte varit för p-pillren så hade mitt liv varit väldigt begränsat, trots att jag i det närmaste levt i celibat, eftersom jag varit så begränsad av mensvärk, hormoner som spökar, acne osv. För just mig har p-pillren fungerat väldigt bra och jag har haft dem så länge att risken för komplikationer är mycket små. Det finns heller inga rapporterade spontana hjärnblödningar bland mina släktingar, vilket också har stor betydelse för just min risk.

Det bör också uppmärksammas i debatten om p-pillren är kvinnofientliga eller inte. P-piller innebär ju heller inte att man inte får använda kondom. Har du sex med en ny partner är det faktiskt fullt möjligt att använda kondom enbart som skydd mot ev sjukdomar. Tyvärr kommer nog alla dessa oroande skriverier att innebära ett antal aborter, som inte skulle behövt göras om p-piller-skräcken inte spreds på detta sätt.

Inga kommentarer: