söndag 28 april 2013

"Som att ge en cigarrett till en döende lungcancerpatient”"

Sällan förvånas man så över människors brutala brist på empati och hur ett handlande påverkar omgivningen lika mycket som när det rapporterades om modellscouter som raggar modeller utanför en anorexiklinik i Stockholm.

Ekot var i "kontakt med flera modellagenturer i Stockholm, men ingen vill kännas vid det tillvägagångssätt för att hitta nya modeller som Metro beskriver. En modellscout vid en av de största agenturerna i Stockholm säger att hon aldrig hört talas om att något företag i branschen skulle använda ett sådant arbetssätt, något fler håller med om".
"Ida fick ett modellkontrakt när hon var svårt
sjuk i anorexi. ”'Det är som att ge en cigarrett till en
döende lungcancerpatient, tycker hennes pappa."
bild ur dn
– Det är förfärligt, det är första gången jag hör något såhär flagrant inträffa i Sverige. Idag har ändå agenturerna en viss nivå och jag trodde verkligen att den tiden var förbi, säger Ulf Wallin, överläkare på ätstörningsenheten i Lund till Metro och reagerar starkt på avslöjande i dag om hur t att modellagenturer raggar unga flickor utanför ätstörningskliniken i Stockholm.  "Att patienterna är så unga som 14- 15 år gör det hela extra allvarligt, menar han.
– Det är den ålder då självkänslan ofta är som lägst, då är det livsfarligt om flickorna får bekräftelse i att "om jag har BMI 14 är jag helt perfekt”.

DN följde upp avslöjandet 25/4 med berättelsen om Ida som blev uppraggad av en modellscout.
– Vi var så desperata och tänkte naivt att det kanske skulle kunna hjälpa dig, att det skulle vara en morot till att bli frisk att du måste äta för att kunna jobba.

– Jag tycker att det är väldigt cyniskt om det är så att man medvetet kretsar kring vårt hus i syftet att rekrytera smala flickor, säger vårdkoordinatorn Christina Lillman-Ringborg vid Stockholms centrum för ätstörningar till DN och berättar att det har hänt flera gånger.

Jag skulle snarare vilja påstå att det är både grymt och totalt empati-löst. Läs gärna hela reportagen!

Inga kommentarer: