fredag 26 april 2013

Pudlande Nestlé-chef om vatten-patent

Dagens industri släppte en bomb i söndags, som tillsammans med Marlene van Niekerks inlägg om Sydafrika i DN samma dag fick mig att överge min plan om att inte engagera mig. Det är den förbannade hybrisen, som jag ännu inte fått hjälp med, som gör att jag inbillar mig att jag måste agera. Så here we go again...
Stakka Bos landsplåga here we go again från 1993

Jag har svårt att tänka mig att du missat det, men det handlar om Peter Brabeck-Lethmate, som är ordförande för ett av världens största livsmedelsföretag, schweiziska Nestlé. Han har enligt DI sagt att "Världens vattenresurser borde privatiseras. Den åsikten förfäktar Brabeck-Lethmate--- [och] avfärdar tanken på att tillgång till vatten skulle vara en rättighet. I en videoinspelning menar han att den 'extrema' idén bara kommer från välgörenhetsorganisationer." Det gav ett oerhört gensvar inom all media och främst då på de sociala. "Den där chefen borde få leva uttorkad ett tag. Under tiden bojkottar jag vidare Nestlé!" skrev t ex jag själv på Facebook och delade artikeln. Jag gick vidare med att tipsa om att om man väljer man främst ekologiskt och lokalt blir det genast enklare, trots att  Nestlé har ett finger med i de flesta bolag. När folk skrev att "Det är kaffet jag faller stenhårt på. Även om det är ekologiskt och rättvisemärkt så är Zoegas Nestlé så det skriker om det." Jag tipsade då om att istället välja Gevalia, som rostas i Gävle och ägs av Kraft Foods och inte Nestlé.
bild från action.sumofus gå in och skriv under här!
Lika mycket uppmärksamheten har dock inte Brabeck-Lethmates pudel i just DI fått. Jag citerar: "Vatten är en mänsklig rättighet och politikerna har ett grundläggande ansvar att alla människor har rätt till rent dricksvatten och vatten för att kunna sköta sin hygien. Det anser livsmedelskoncernen Nestlés ordförande Peter Brabeck-Lethmate." Jag kan tycka att det skulle ha varit hälsosamt om han hållit fast vid vad han faktiskt sa på film, istället för att direkt försöka bortförklara det. "Artikeln bygger på uttalanden som Peter Brabeck-Lethmate gjorde i den österrikiska dokumentären We Feed the World, från 2005, där vattenfrågan diskuteras. Artikeln som publicerades på di.se blev flitigt debatterad i sociala medier. Men, Peter Brabeck-Lethmate skrev själv för en vecka sedan med anledning av de klipp från dokumentären som cirkulerar på nätet att hans resonemang tagits ur sin kontext. Så här skrev han på sin blogg:  'Låt mig vara mycket tydlig ... Vatten som behövs för överlevnad är en mänsklig rättighet och måste finnas tillgängligt för alla, var de än är och oavsett om de kan betala för det'."

Det känns ganska uppenbart att han menade vad han sagt i filmen. Redan på 1980-talet kritiserades just Nestlé för att med sin reklam ha lurat mammor i U-världen att sluta amma och istället använda deras mjölkersättning. Jag tvivlar starkt på att de har utvecklats så mycket på etikfronten sedan dess. Jag tolkar det som att känslor är en belastning om man ska bli chef där... Så nu engagerar jag mig igen och vidarebefordrar en namnlista, under bilden ovan, så att du kan engagera dig med!

Inga kommentarer: