Persiko-/aprikospaj 8–10 portioner
Arbeta samman
130 g smör
150 g mandelmjöl
1 dl psylliumhusk
2 äggulor
70 g florsocker
½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
½ tsk rivet ekologiskt citronskal till en smidig deg. Låt vila i kyl någon timme. Sätt ugnen på 200°C (varmluft 180). Smörj en form (22–24 cm). Kavla ut degen och klä formen. Degen ska inte nå ända upp. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i c:a 10 min. Blanda under tiden till
fyllning: Häll
2 dl vispgrädde
2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
i en kastrull. Hetta upp under omrörning. Rör ut
1 dl Maizena i
2 dl grädde
i en separat skål. När blandningen i kastrullen nästan kokar, vispa ner maizenaredningen och fortsätt vispa tills allt tjocknar rejält. Blanda
samman den varma krämen med
450 g kesella
i en skål. Rör ner
3 äggulor
saft och rivet skal från en eko-citron
Ta ut formen och sänk värmen till 175C. (Varmluft 155C.)Låt
8–10 konsererade persiko/aprikoshalvor (ca 2 brk) rinna av ordentligt i ett durkslag. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och lägg försiktigt persikorna ovanpå, med den välvda sidan uppåt. Grädda i cirka 45 min, tills fyllningen har stannat. Låt svalna och kyl innan servering.
Alla äggvitor som blev över använde jag till en marängkaka (gjorde denna vulkanbotten på 5 äggvitor) med nyskördad rabarber o det som blev över av fyllningen ovan blandad med färskmalen kardemumma och vita chokladknoppar.
Supergott båda två!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar