onsdag 8 april 2020

Matjessillstårta som inte lämnar mer att önska

Matjessilltårta är något jag tycker är väldigt gott under alla högtider. Mina norska släktingar tycker dock att ”svenskar ska ha sill sommar som höst” och ja. Särskilt så här i Sillastaden är det inte bara gott utan även viktigt (hehe).
Matjessilltårta 12 bitar
Finhacka eller mixa
200 g kavring
blanda
75 g rumsvarmt smör
Täck bottnen på en form med
löstagbar kant, 24 cm i diameter, 
Platta till och låt stå i kylen ca 15 min.
Lägg
3 msk AgarAgar (3 gelatinbladi kallt vatten ca 5 minuter) tillreds enl frp . Låt
2 burkar matjessill (à 200 g)
rinna av och spara spadet.  Skala
1 rödlök
Finhacka lök och sill. Blanda
250 g kvarg (10%)
3 dl gräddfil
sillspadet
1 krm malen svartpeppar
(Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme.) Rör ner lite av sillblandningen i det (smälta gelatinet/) AgarAgar-blandninge , rör så ned det i resten av sillblandningen.  Häll det i formen. Låt stå 
i kylen minst 3 h för att stelna. Lägg 
silltårtan på ett fat och garnera med 
1 dl finskuren gräslök
Jag garnerade även med 
Ruccolasallad
Körsbärstomater
Fröblandning m t ex solros-/pumpafrön m fl
o hällde
Linfröolja 
över. Fantastiskt gott påsk, pingst, midsommar o ja, närhelst faktiskt!

Inga kommentarer: