lördag 25 april 2020

Tulpan- och narcissfrossa

Greta-kissen gillar också tulpaner!
Tulpaner är förtjusande så denna tid, när inte bara de utan även magnolia, körsbär- och andra prunusar blommar är bästa tiden här!
Gammaldags tulpaner, som de  gula ovan (röd nedan) är härliga eftersom de återkommer o t o m förökar sig varje år. 
Jag tyckte förr de var så tråkiga, ja ”påvra” sa jag t o m. Nu uppskattar jag dem för just hållbarheten även om många nyare sorter i många färger, med spetsar o krulliga kanter, som på första bilden, kanske är roligare, men kommer oftast sällan åter mer än två åt i rad.

Jag verkligen älskar att kunna plocka färska krispiga tulpaner direkt när de börjar tappa blad! Som barn tyckte jag tulpaner var så fantasilösa o tråkiga, men nu älskar jag även lukten o ljudet av den för att inte tala om alla häftiga varianter en kan sätta o avnjuta.
De är fantastiska också med allla påskliljor, pingstliljor och andra narcisser och jag som brukade köpa enorma tulpanmängder vintertid förr när jag inte hade samma odlingsmöjligheter njuter verkligen av att kunna plocka på kollo.

Det finns uppemot 26 000 registrerade sorter av narcisser. De har odlats länge i Sverige och vissa sorter har förvildats i södra delarna av landet.    
Med narcisser skapas enkelt vacker och återkommande blomning från mars till juni! [Inte i snötäckta dvs största delen av landet dock...] De doftar underbart, men det håller inte harar och rådjur alls med om!  Narcisser förökar sig både med lökar  och frön och trivs i lite skuggigare och fuktigare delar av trädgården.  —- Löken bildar en sidolök 
varje år. Varje stjälk har en egen lök (moder eller sidolök). Efter blomningen på våren anläggs nästa års sidlök och därför är det viktigt att växten för vissna ner och ge näring till löken. På sommaren vilar narcissen och på sensommaren/ tidig höst börjar den växa igen. Därför är det bra att inte vänta för långt in på hösten med att sätta narcisslökarna.”
Jag hade köpt så mycket lökar av tulpaner, narcisser mm ifjol att jag satte en massa även i rabatterna utanför portarna, så i år kan jag plocka med även hemma.

Jag har i flera år tyckt att det varit så tråkigt utan lökväxter så här på våren här, men de andra i styrelsen hade inte ens tänkt på det.

I o f s inte konstigt när de jobbar hela dagarna o inte direkt tänker på att det under magnolia och lagerhägg bara varit svart jord tidigare.
Polkagrisrandiga, favoriter som är röd/gula, med och utan spetsar...
 

Minns inte ens namnet på alla olika sorter jag satt, utan får glada överraskningar av alla eftersom de slår ut!
 
De ovan vill jag dock minnas heter La Belle Epoque.

Gula flocktulpaner lyser upp den mörkaste rabatt! Läser på www.odla.nu att ”Den solgula flocktulpanen är ett fynd för alla som vill ha massor av vackra vårblommor utan att anstränga sig. Den är anspråkslös och långlivad, och sprider sig gärna där den trivs. Flocktulpan kan till och med bilda utbredda mattor av fräscht gröna blad som täcks av blommor i april-maj. På varje stjälk sitter 4-6 blommor som öppnar sig mot solen. Blombladen är gula med vita spetsar. När kvällen kommer och vid mulet väder slår blommorna ihop sig. Höjd 10-15 cm.” En riktig dröm m a o så har satt de lökarna lite här och där.
Vill också minnas att några är piontulpaner så antar att det gäller de nedan.
De med fransiga kanter slår ut senare, som den mörka sorten nedan. 

Njutning!

Inga kommentarer: