söndag 9 september 2018

Nyttan av björnbär

Min förtjusning i björnbär har verkligen fått utlopp i år så då känns det fantastiskt att läsa också hur nyttiga de är. Läser på www.sund.nu: "Björnbär är nyttiga och kan skydda mot cancer --- Björnbär får sin mörka färg av antocyaniner. "
Massor med björnbär i olika mognadsstadier
Den mörkblå nästan svarta (oerhört vackra färg, vill jag gärna tillägga, som gärna använder denna svårdefinierade färgär typisk för ett rikt innehåll av antocyaniner . I en studie vid amerikanska Harvard 2013 ingick sammanlagt 94 000 kvinnor som ingått i den stora studie som presenterades av Vetenskapens Värld 2013. "Kvinnorna var, när studien inleddes, i åldrarna 25 till 42 år och alla hade ett i grunden friskt hälsotillstånd." Forskarna ville undersöka sambandet mellan kostvanor och risken för hjärtinfarkt hos relativt unga friska kvinnor. "Studien inleddes redan 1989. Sedan dess har alltså kvinnornas kostintag rapporterats. Under de 18 år som studien pågick har 405 av de 94 000 kvinnorna drabbats av hjärtinfarkter. Och det tycks finnas ett samband till kosten: De som åt bär mer än tre gånger i veckan löpte hela 32 procent mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, jämfört med kvinnorna som åt bär maximalt en gång i månaden. Forskarna har då även kompenserat för att bärätarna i övrigt åt en något mer hälsosam kost.
sund.nu berättar 2018 om en studie i vilken råttor fick antocyaninrika bär och forskarna fann en föryngrande effekt och att åldrandet bromsades upp. Antocyaniner har hittills hittats i cirka 500 olika typer av inom vetenskapen. Gemensamt för dem är att de i studier visat sig minska inflammationer, som kan leda till hjärtsjukdom och att de påverkar åldrandet.
"Björnbär innehåller [också] liksom hallon och jordgubbar växtämnet ellaginsyra som i forskning visat sig kunna minska risken för cancer och ge huden skydd mot UV-strålning. Ellaginsyran finns i de fiberrika små kärnorna som sitter runt bären. I laboratorietester har man sett att ellaginsyran minskar aktiviteten hos fas 1-enzymer som bidrar till cancerogener, den renar fas-2-enzymer och stimulerar sjukliga celler till att dö ut. En annan intressant ingrediens i björnbär är ett ämne som kallas cyanidin-3-O-glukosid. Det är en kemisk förening som i studier visat sig kunna förhindra hudcancer genom att hämma tumörer från att växa och sprida sig. Studier i Italien visar att antocyaninerna i björnbär innehåller cirka 80% cyanidin-3-O-glukosid. I försök med björnbärssaft har man visat att ämnet kan skydda mot hjärtsjukdomar och hjälper blodkärlen att hålla sig friska. En näve björnbär innehåller nästan hälften av dagsbehovet av fibrer. Fiber håller igång tarmarna och får matsmältningen att fungera optimalt. Fiber hjälper även till att reglera blodsockret i kroppen. Andra nyttigheter är C-vitamin, E-vitamin, mangan, magnesium och järn. Björnbär är också en bra källa till vitamin K som bland annat underlättar upptaget av kalcium".

Inga kommentarer: