Massor med björnbär i olika mognadsstadier |
sund.nu berättar 2018 om en studie i vilken råttor fick antocyaninrika bär och forskarna fann en föryngrande effekt och att åldrandet bromsades upp. Antocyaniner har hittills hittats i cirka 500 olika typer av inom vetenskapen. Gemensamt för dem är att de i studier visat sig minska inflammationer, som kan leda till hjärtsjukdom och att de påverkar åldrandet.
"Björnbär innehåller [också] liksom hallon och jordgubbar växtämnet ellaginsyra som i forskning visat sig kunna minska risken för cancer och ge huden skydd mot UV-strålning. Ellaginsyran finns i de fiberrika små kärnorna som sitter runt bären. I laboratorietester har man sett att ellaginsyran minskar aktiviteten hos fas 1-enzymer som bidrar till cancerogener, den renar fas-2-enzymer och stimulerar sjukliga celler till att dö ut. En annan intressant ingrediens i björnbär är ett ämne som kallas cyanidin-3-O-glukosid. Det är en kemisk förening som i studier visat sig kunna förhindra hudcancer genom att hämma tumörer från att växa och sprida sig. Studier i Italien visar att antocyaninerna i björnbär innehåller cirka 80% cyanidin-3-O-glukosid. I försök med björnbärssaft har man visat att ämnet kan skydda mot hjärtsjukdomar och hjälper blodkärlen att hålla sig friska. En näve björnbär innehåller nästan hälften av dagsbehovet av fibrer. Fiber håller igång tarmarna och får matsmältningen att fungera optimalt. Fiber hjälper även till att reglera blodsockret i kroppen. Andra nyttigheter är C-vitamin, E-vitamin, mangan, magnesium och järn. Björnbär är också en bra källa till vitamin K som bland annat underlättar upptaget av kalcium".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar