Sätt ugnen på 225 grader, Skär
400 g smördeg
i 10 x 10 cm stora rutor. Blanda
50 g riven mandelmassa
2 msk vit sirap
Skala och kärna ut
4 fasta äpplen
Lägg ut en matskedsstor klick av mandelmassaröran i mitten av varje smördegsplatta. Ställ äpplena och ställ äpplena på klickarna. Fyll kärnhushålen med ca 1 msk ytterligare vardera av blandningen. Blanda
1/2 dl råsocker
2 tsk kanel
och fyll upp resten av hålen med kanelsockret.
Vik upp smördegen över äpplena, nyp ihop skarven noga och sätt äppelpaketen med skarven nedåt på smord ugnsfast form. Pensla äppelpaketen med
1 äggula
uppvispad i
1 msk vatten
Rulla så äpplena i det sista av kanelsockret och ställ tillbaka i formen med skarven nedåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, ca 15 minuter eller tills äppelbomberna börjar få en fin gyllene färg. Gör gärna ett stickprov för att kontrollera att äpplena är lagom mjuka.
Avnjut gärna med lättvispad grädde, vaniljsås eller gammaldags vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar