onsdag 9 september 2015

Spinnande katter och vår hälsa

Att spinnande katter är bra för vår hälsa har jag tagit upp tidigare och arkeologiska fynd har nyligen funnit bevis för att katter domesticerades redan för runt 9000 år sedan. År 2004 grävdes en neolitisk grav ut på Cypern i Medelhavet. Före den upptäckten trodde man att egyptierna var de första som hade katter, sådär 2 000 till 1900 f Kr. Och så berättade jag ju om den röd lokattunge som begravts i nuvarande Illinois för ca 200 år sedan, vilken det publicerades nyheten om i juli. Forskare publicerade också 2004 en artikel om sina fynd från Cypern i tidskriften Science, Skelettet av en ung afrikansk vildkatt fanns begravd bara några centimeter från mänskliga kvarlevor och de var begravda på ett likvärdigt sätt just där. Det visar på en tidigare relation mellan människor och katter än man tidigare trott.
Greta spinner i hammocken
Numer är katter det mest populära tamdjuret i världen. Kanske tack vare deras fantastiska oberoende. Deras dagliga rutiner är att upptäcka, jaga, sova och leka.  De är oerhört noga med sina kroppar och tvättar och sköter pälsen och klorna oerhört noga.
Studier avslöjar också rent unika förmågor att för katter att läka. Kanske främst genom sitt spinnande, som hjälper till med allt på bilden nedan för både katten och dess sällskap:
"Vibrationerna från deras spinnande är på mellan 20 och 140 Hz, vilket bevisats vara välgörande och terapeutiskt för många sjukdomar.
Att kela med en spinnande katt sänker stressnivån och är bra för dina nerver.
Spinnandet underlättar andnöd hos både katt och människa.
Kattägare har 40 % lägre risk för hjärtattacker än andra visar forskning.
Att umgås med katten sänker blodtrycket.
Vibrationerna från spinnandet läker infektioner och svullnader.
Frekvenser mellan 25 - 50 Hz är bäst och de mellan 100 - 200 Hz är näst bäst för att stärka ben.
Muskler, senor och ligament läks bäst vid vibrationer och även våra mjukdelar läker fint av dem."
Vad ska man egentligen med andra djur till? ;-)

Inga kommentarer: