söndag 20 september 2015

Receptet på Lycka - dansk TV-serie

När man ser den danska serien Receptet på Lycka är det lite kul att de är på La Santa SportLanzarote! 1984, när det var alldeles nybyggt, var nämligen jag och min familj, liksom stora delar av Svensk Fastighetsförmedlings dåvarande ägare och personal just där på konferenesresa över nyårshelgen.
Hotellanläggningen La Santa Sport på bild ur Receptet på Lycka
Receptet på Lycka är en oerhört intressant serie, tycker jag. Den handlar om fyra unga kvinnor som trappar ned sin SSRI-medicinering [av s,k, "lyckopiller"] genom att istället satsa på t ex träning. Den sänds på SVT 1 på onsdag-kvällar och SVT24 onsdag-nätter, men kan också se dem på SVTplay.
alla bilder ur Receptet på Lycka
De har hjälp av tidigare jägarsoldaten och mentale tränaren BS Christiansen, psykologen och kbt-terapeuten Irene Oestrich och överläkaren i psykiatri Karin Garde,
Serien är i åtta delar, varav tre hittills har sänts. Avsnitt 1 kan inte längre ses men däremot avsnitt 2 och 3.
meningen fortsätter " för annars fortsätter man att vara
rädd och kan få ångest. I de mentala övningarna konfronteras
de med sådant de aldrig gjort tidigare. På så sätt lär
de sig att tackla komplicerade situationer."
Dokumentärserien är från 2014 och försöker visa vägen till lyckan utan lyckopiller. I programserien får de testa en kombination av terapi, träning och dieter, men framför allt att utmana sin egen syn på vad de klarar av. Det är något jag personligen tror väldigt mycket på. Det används ofta just för att  i a f testa något man aldrig trott skulle vara möjligt, för när man väl klarat av det blir det en sådan oerhörd kick, som ger modet att fortsätta att utmana sig själv. Christiansen säger något oerhört viktigt i avsnitt tre, se bilden ovan.
Mia och jag på La Santa Sport 1984.Observera blommande hibiscus i bakgrunden

1984 när vi var där tränade även OS-laget i friidrott på hotellet där vi bodde och varje morgon var det morgongymnastik vid poolen. Det jag minns bäst i övrigt är att de som jobbade på hotellet främst kom från lökodlingarna i närheten innan, så en av kyparna blev så betagen av mig att han gick in i en pelare och spillde het löksoppa över hela min rygg. Det blev jag inte så imponerad av...

Inga kommentarer: