lördag 26 september 2015

Bind mandelmjölet!

Hittills har jag i mina recept bara bytt vetemjöl mot mandelmjöl, men problemet har då blivit att mjölet inte riktigt bundit som det ska, utan kakor och bröd har fallit isär. Det beror givetvis på att det saknar gluten, som också är ett bindemedel. Funderade särskilt när jag gjorde en god citronkladdkaka som helt föll i bitar om det kanske skulle hjälpa att lägga till ännu ett ägg i slutet just för att binda smeten. (Receptet kommer!) Så hittade jag Mandelmjolsguiden.se och fann där följande:
"Det är dock inte så enkelt att man bara kan ersätta vetemjölet med lika mycket mandelmjöl.  Mjöl av mandel har en annan textur, konsistens och smak, men framför allt så saknar mandelmjöl gluten. Det gör att degar med enbart mandelmjöl inte hålls samman lika bra och inte sväller lika mycket som degar med vetemjöl. 

--- Om du vill ersätta allt vetemjöl behöver du bara använda hälften så mycket mandelmjöl eftersom det har ett högre fiberinnehåll. Alternativt kan du använda lika mycket mandelmjöl som vetemjöl, och istället tillsätta mer vätska.  För att ersätta glutens funktion i degen kan du också tillsätta Fiberhusk eller ett annat fiberbaserat bindemedel. Fiberhusk består av malda psylliumfrön och gör att glutenfria degar sväller och binds samman minst lika bra som degar med gluten gör. Det enklaste sättet att baka med mandelmjöl är dock att följa några av de färdiga recept som finns i kokböcker och på nätet." Fiberhusk finns hos ett annat märke under namnet psylliumhusk, så det går givetvis bra att även använda det!

Jag har därför ändrat i alla recepten där det behövs (inte i pannkakorna t ex). 

Inga kommentarer: