lördag 10 januari 2015

Baltiska speglingar

Igår var jag till Malmö konstmuseum och såg Baltiska speglingar, som firar hundra årsjubiléet av .

Malmö konstmuseum finns i ett slott med en vacker trädgård som tydligt syns genom fönstren. Underbart när det inte är regn och storm, så ser fram emot sommar och vår där!
En ritning av hur utställningen 1914 var planerad
Baltiska utställningen bestod av hela  3500 verk som visades i 56 salar! Det här måste vara den mest intressanta perioden i konsthistorien, där den gamla nationalromantiska konsten avlöses av modernismen och det speglas tydligt här, bland nordiska, tyska och ryska konstverk. 
Carl Larssons kolskisser hänger i trapphuset till Malmö konstmuseum.
Det är kartongerna till de freskmålningar som hänger på
 Nationalmuseum.
När Baltiska utställningen stängde i oktober 1914 hade Första världskriget redan brutit ut så de tyska och ryska konstnärerna i utställningen var därmed fiender. Det ansågs då vara alltför riskabelt att skicka tillbaka den ryska konsten och därför blev många av dem kvar i Sverige. I arkiv dessvärre, men nu äntligen visas de!
John Bauers Tuvstarr och Ivar Arosenius visades 1914, precis som nu intill de modernistiska storheterna. Baltiska utställningen  var en succé och låg precis rätt i brytpunkten mellan nationalromantiken och modernismens upplösning av perspektiv. Både Carl Larsson och Kandindsky fanns representerade här och det var den ryska avdelningen som väckte störst uppmärksamhet, eftersom den ansågs ny och modern.
Aleksandr Hausch är en av de ryska målarna, vars målning Fyrverkeri (ovan beskuren), från 1910 är för mig tydligt inspirerad av Vincent van Goghs Stjärnklar natt från 1889. Fyrverkeri får mig också att tydligt minnas en morgontur på Ganges 2001.
Tora Vega Holmström från Kåseberga målade här pointislistiskt [med färgfält; en  neoimpressionistisk teknik] i denna målning, som jag inte vet namnet på. Jag missade tyvärr hennes separatutställning i höstas! Detta på den enda salongshängda väggen (tätt-tätt som i 100 år Hundra Konstnärer). Holmströms målning heter Tavastlänningar (1912). 
Anders Zorn hade en egen sal 1914. Den finske nationalmålaren Akseli Gallen-Kallela visar en magnifik målning med början till upplösning av perspektivet.
Av GAN Gösta Adrian-Nilsson, en av de första modernisterna i Sverige visas Matrosernas krigsdröm som konstigt nog är från 1917.  GAN ska ha smugit in namnet Edvin i målningen ovan, det gjorde han som hyllning till en flottist som imponerade på honom.
Det vackra skåpet har arkitekten Lars Israel Wahlman gjort och den
blå skålen i den har  Ellen Malmgren gjort i glaserat porslin
Även ett helt möblemang från ett herrum finns utplacerat i utställningen. Det visar arvet från Jugend samtidigt som det har influenser från engelska Arts & Crafts-rörelsen och materialkänslan är tydligt skandinavisk, förankrad i hemslöjd och allmoge.

Georg Pauli Mens sana in Corpse Sano visar kubistiska tendenser i kantigheten på de annars klassiska manskropparna
Sigrid Hjertén är nog den mest uppmärksammade kvinnliga modernisten i Sverige på senare år. Här visas Självporträtt i Ateljén och Stadsgården.

Malmö konstmuseum grundades 1841 och är beläget intill det vackra 1500-talsslottet Malmöhus, som är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Där finns en av Sveriges största konstsamlingar om runt 40000 verk från 1500-talet fram till idag. Den består främst av konst, konsthantverk och konstindustriföremål från Norden från 1500-talet fram till idag, men även internationell konst. Exempelvis de unika ryska verken från Baltiska utställningen finns i konstmuseets samling, eftersom första världskriget bröt ut och de inte kunde återgå till Ryggland. Sedan 1990-talet har konstmuseet aktivt samlat på nordisk samtidskonst och 1984 blev Malmö konstmuseum en separat verksamhet inom Malmö Museer.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Tora vegas verk heter Tavastlänningar (1912) om jag inte tar fel. Obs att GAN smugit in namnet Edvin i krigsdrömmen som hyllning till en flottist som imponerade på honom typ.

Lyckans Smed sa...

Tack snälla Jens!
Tillägger genast det.

Ha en fin helg!
/*