lördag 3 januari 2015

Legenden om Wilfred af Ivanhoe

För fyra år sedan skrev jag och berättade om min fascination för Röde Piraten och Ivanhoe som barn. På nyårsdagen visades traditionsenligt Ivanhoe på TV, så jag började se den eftersom det var så länge sedan sist. (Tyvärr satte dock min rastlöshet stopp för att se hela, för plötsligt stod jag i köket och höll på med något helt annat, bara för att jag visste vad som skulle hända...)
Filmen Ivan hoe kom 1982 
Ivanhoe är en variant på den brittiska sagan om Prins John, som tagit makten från kung Richard, som sedan blev känd som Richard Lejonhjärta, med bl a Robin Hoods hjälp.
Wilfred af Ivanhoe, här spelad av Anthony Andrews, är en ung riddare i England, som "kämpat för rättvisa" på 1100-talet och återkommer från korståget med Rickard Lejonhjärtas (Julian Glover). Då finner han sitt moderland i nöd och Richards bror Prins John (Ronald Pickup) och hans kumpaner har passat på att enväldigt ta över makten och de missbrukar de privilegier de därigenom har.
Första gången Ivanhoe gör entré i TV-filmen med hans
namn vid en tornering
Vi får också se hur Ivanhoes  kärlek, Lady Rowena (Lysette Anthony), ska tvingas gifta sig med en annan man. Ivanhoe beslutar sig för att återupprätta ordningen i landet och ger sig ut för att återta tronen till kung Richarddess rättmätige härskaren som sitter fängslad i Österrike. Han är svårt skadad och får så hjälp av juden Isaac av York (James Mason) och hans dotter Rebecca (Olivia Hussey), som jag f.ö. tyckte var vackrare än Lady Rowena
Rebecca sköter Ivanhoe i Front-de-Boeuf slott
De tre tas till fånga. tillsammans med Ivanhoes far Cedric och hans skyddsling Lady Rowena av de tre riddare Ivanhoe slagit under torneringen i filmens början. Robin Hood, hans män och den mystiske Svarte riddaren attackerar Front-de-Boeuf , där de hålls som gisslan. Sedan måste Ivanhoe rädda Rebecca som nu anklagas för att vara häxa.
Lady Rowena som är Ivanhoes stora kärlekGissa vem som kommer och räddar henne när hon står bunden på häxbålet!


Det komiska i sammanhanget är att skådespelaren Sam Niell, som spelar Brian de Bois-Guilbert enligt Aftonbladet förvånas över den svenska nyårsdagstraditionen och utbrister:

Rebecca anklagas för att vara häxa
– En gång om året ÄR svenskar galna, på Twitter. – Svenskarna, välsigne dem, har återigen bevisat att, trots att de är bland de mest rationella av människor, en gång om året ÄR galna – när de ser på Ivanhoe.

Inga kommentarer: