fredag 9 januari 2015

Grötig ålderdom?

Aftonbladet rapporterade i onsdags att Grötätarna lever längst  så naturligtvis påminner jag om mitt recept på supergröt här!
min supergröt med tranbär kan göras med
blåbär istället så blir den ännu nyttigare!
"Vill du leva till 100? Då är det hög tid att börja käka gröt. Enligt forskare vid det amerikanska universitetet Harvard kan en daglig dos av fullkornsgröt minska risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar rejält.
Forskarnas upptäckt kan komma att förändra synen på hälsosam kost i hela världen. Och rådet är enkelt: ät mer fullkornHarvard-forskarna följde 100 000 personer i 14 år, med start 1984. När studien startade var alla friska, men när den avslutades 2010 hade 26 000 av testpersonerna dött. De som levde och var vid bäst hälsa var de som ätit fullkornsgröt, brunt ris, quinoa och bulgur.
De som åt 28 gram fullkorn per dag - motsvarande en liten skål med gröt [!] - minskar dödsrisken med fem procent. Risken för att dö på grund av hjärtsjukdom minskade med hela nio procent för grötätarna.
Dr Hongyu Wu
– De här upptäckterna stödjer nuvarande dietråd om att vi bör öka vår intag av fullkorn, sa Dr Hongyu Wu of Harvard School of Public Health, en av författarna bakom studien. Hälsoeffekterna var oberoende av testpersonernas ålder, tobakskonsumtion, vikt och fysisk aktivitet.
Hjärt- och kärlsjukdomar är det som dödar flest invånare i Storbritannien, runt 73 000 personer varje år. 2,3 miljoner lever med sjukdomen och var sjätte man tros dö av sjukdomen, enligt The Telegraph. Enligt forskarna vid Harvards universitet skulle tusentals liv kunna räddas om fler bytte ut rensat korn, som finns i vitt mjöl, pasta och vitt ris, mot fullkornFullkorn innehåller 25 procent mer protein än rensat korn"

2 kommentarer:

Maya sa...

Då lär nog Lchf ligan gå i taket

Lyckans Smed sa...

Fat tror du de vill leva länge då? ;-)