fredag 10 oktober 2014

Musik som att få orgasm (o mot hjärntrötthet?)

Det blir mycket vetenskap denna Nobel-vecka. Det är lite jobbigt denna vecka när man tycker det är så intressant med vetenskap att man vill förstå så mycket det går.

Igår läste jag artikeln nedan från Expressen, 7 oktober, som inleds med orden "Att sjunga eller spela tillsammans kan jämföras med att få orgasm". Det låter ju spännande och får mig genast att tänka på när Caroline af Ugglas var med i  Hanna Hellquists TV-program Jakten på lyckan och berättade om hur hon hanterar sina depressioner med sång och om sin Kör för alla. Det var för över tre år sedan och där konstaterades att "Körsång sätter också extra fart på endorfinernaaf Ugglas säger att forskarna inte vet varför, men jag gissar att eftersom de aktiveras av att vi gör saker vi tycker är roliga, träffar människor vi gillar att umgås med och helt enkelt njuter av livet kan öka produktionen av endorfiner i kroppen måste det vara det enkla svaret på den gåtan!".
Glittrande glada Sickan Carlsson och Åke Söderblom
gjorde enormt mycket film ihop. Foto: SVT
Riktigt så enkelt är det dock inte, utan den dramatiska effekt musik har på hjärnan handlar om ett annat spårämne:
- Det frigörs så mycket dopamin att det är som att ta piller, säger Gunnar Bjursell, professor vid Karolinska institutet till Expressen.
Tidigare var man övertygade om att en skada på hjärnan var permanent och möjligen kunde det bli något bättre av mediciner och vila. Numer vet forskarna att hjärnan är påverkbar, något som kallas hjärnans plasticitet och innebär att med rätt stimulans har den förmågan att reparera och bygga upp sig själv igen.
Gunnar Bjursell vet att musik är ett så kraftfullt verktyg att det lindra både smärta och ångest.
- När vi sjunger eller spelar frigörs så mycket dopamin att det är som att ta piller. Musiken kan alltså ha rena läkemedelseffekter. Dessutom har det samma styrka som en orgasm, det kan bli en väldigt stark upplevelse, säger han till Expressen. Körsång är en komplicerad sak för hjärnan. Att lära sig en stämma och hålla den kan vara väldigt utmanande.
- Den typen av stress gör att nya synapser bildas, kanske till och med nya hjärnceller, säger Gunnar Bjursell som jämför hjärnan med en muskel som blir bättre och starkare ju mer vi tränar. Precis som jag också påpekat många gånger. Vi blir bra på det vi gör ofta och mycket, helt mycket!
Här kan du höra Sickan Carlsson sjunga Glittrande glad till en engelsk textpresentation
"Sjuksköterskan och folkhälsovetaren Christina Grape Viding har gjort studier om sångens effekt på människan. En studie visade att amatörsångare kände sig betydligt gladare efter en sånglektion och lugn- och ro-hormonet oxytocin ökade för i stort sett alla.
- Med sången är man här och nu. Man fokuserar på något helt annat än smärta eller relationsproblem och det tror jag är väldigt hälsosamt. Körsång ger en enorm glädje, det är bara att konstatera. Dessutom får vi en energipåtankning som vi känner väldigt påtagligt, säger hon. Christina Grape Viding  tror att det både är fysiologiska och psykologiska aspekter som gör att vi mår bra av körsång. Dels använder vi diafragman [precis som när vi skrattar] när vi sjunger, vilket gör att vi nästan får en massage inombords, dels får hjärtat och lungorna jobba och hormoner frisätts."
- Musiken påverkar definitivt hjärnan, säger Gunnar Bjursell.
bild lånad ur Expressen
Det tycker jag är ganska självklart, men just det här är oerhört intressant för min egen del. Eftersom det är just dopamin som gör att sång och musik ger mer dopamin och det dessutom är dopamin som finns med i Arvid Carlssons med forskarlag experiment mot mental fatigue eller hjärntrötthet bör  sång och musik fungera även mot det, Tur att musik är och alltid varit så viktigt för mig (bortsett från allra första tiden efter hjärnblödningarna, då jag tyckte att musik gjorde det svårt för mig att tänka klart)! Tänk om det är tack vare det jag blivit så mycket bättre än experterna trodde var möjligt och tänk om jag kunder bli ännu bättre av det. Det tål att undersökas!

Jag har tidigare skrivit om varför musik får oss att må så bra, precis som kreativitet i allmänhet och att konst är bättre än medicin är mitt eget liv ett tydligt exempel på.

Inga kommentarer: